W jednym z poprzednich wpisów pokazywałam Ci jak ukisić buraki. Buraki ukiszone. Można więc wziąć się za przygotowywanie z nich potraw.Na pierwszy rzut niech pójdzie barszcz z kiszonych buraków, który zrobiłam "na szybko", z tego co miałam w kuchni, gdy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Napisałam, że barszcz jest a'la ukraiński, bo w ukraińskim powinna być jeszcze biała fasola, ale zupa była potrzebą chwili i nie było czasu na moczenie fasoli. Więc bez fasoli, ale też pysznie. Buraki trzymam w litrowych słoikach zawekowane. Na zupę dla 4 osób wystarcza jeden taki słoik.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Mój przepis na:
Pożywny, szybki barszcz z kiszonych buraków
Składniki:
- 1 słoik kiszonych buraków wraz z sokiem (1 litr/ ok 3-4 buraki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler (mały)
- 1/2 kg ziemniaków
- 30-40 dkg dowolnego mięsa (opcjonalnie, bez mięsa też jest super, ja wzięłam kurczaka)
- 1 mały por
- 1 kubek gęstej śmietany
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
Sposób wykonania:
- Mięso myjemy wkładamy do garnka ok 2-3 litrowego, zalewamy zimną wodą mniej więcej do 1/3 garnka, i wstawiamy, by się gotowało
- Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa
- Obieramy marchew i pietruszkę i selera, myjemy, a następnie ścieramy na tartce.
- Dodajemy starte warzywa do gotującego się mięsa z ziemniakami i chwilę gotujemy
- Pora przekrawamy wzdłuż na pół, płuczemy, żeby nie było w nim piasku, i kroimy na drobne paseczki, dodajemy do zupy
- Buraczki wyjmujemy ze słoika, ścieramy i dodajemy do zupy.
- Na koniec wlewamy sok z buraków i gotujemy dosłownie chwilkę.
- W tym czasie próbujemy czego brakuje do smaku, czy soli, czy cukru, czy pieprzu. Buraki do kiszenia były przyprawiane i może tak się zdarzyć, że przyprawy w zupie nie będą potrzebne.
Uwagi dodatkowe
W wersji wegetariańskiej przygotowałam wszystko tak samo, poza oczywiście dodaniem mięsa, w miejsce którego wsypałam do zupy czerwoną soczewicę, w ilości pół szklanki na 1,5 litrowy garnek.
Zakwas z buraków, na którym powstał mój barszcz, może być też świetną podstawą do wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami.