Czytasz teraz
Barszcz z kiszonych buraków a’la ukraiński

Barszcz z kiszonych buraków a’la ukraiński

Kasia Potargana
W jednym z poprzednich wpisów pokazywałam Ci jak ukisić buraki. Buraki ukiszone. Można więc wziąć się za przygotowywanie z nich potraw.
Na pierwszy rzut niech pójdzie barszcz z kiszonych buraków, który zrobiłam "na szybko", z tego co miałam w kuchni, gdy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Napisałam, że barszcz jest a'la ukraiński, bo w ukraińskim powinna być jeszcze biała fasola, ale zupa była potrzebą chwili i nie było czasu na moczenie fasoli. Więc bez fasoli, ale też pysznie.
Buraki trzymam w litrowych słoikach zawekowane. Na zupę dla 4 osób wystarcza jeden taki słoik.

Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Pożywny, szybki barszcz z kiszonych buraków

Składniki:

  • 1 słoik kiszonych buraków wraz z sokiem (1 litr/ ok 3-4 buraki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler (mały)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30-40 dkg dowolnego mięsa (opcjonalnie, bez mięsa też jest super, ja wzięłam kurczaka)
  • 1 mały por
  • 1 kubek gęstej śmietany
  • sól, pieprz, cukier (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy wkładamy do garnka ok 2-3 litrowego, zalewamy zimną wodą mniej więcej do 1/3 garnka, i wstawiamy, by się gotowało
  • Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa
  • Obieramy marchew i pietruszkę i selera, myjemy, a następnie ścieramy na tartce.
  • Dodajemy starte warzywa do gotującego się mięsa z ziemniakami i chwilę gotujemy
  • Pora przekrawamy wzdłuż na pół, płuczemy, żeby nie było w nim piasku, i kroimy na drobne paseczki, dodajemy do zupy
  • Buraczki wyjmujemy ze słoika, ścieramy i dodajemy do zupy.
  • Na koniec wlewamy sok z buraków i gotujemy dosłownie chwilkę.
  • W tym czasie próbujemy czego brakuje do smaku, czy soli, czy cukru, czy pieprzu. Buraki do kiszenia były przyprawiane i może tak się zdarzyć, że przyprawy w zupie nie będą potrzebne.
Uwagi dodatkowe
W wersji wegetariańskiej przygotowałam wszystko tak samo, poza oczywiście dodaniem mięsa, w miejsce którego wsypałam do zupy czerwoną soczewicę, w ilości pół szklanki na 1,5 litrowy garnek.
Zakwas z buraków, na którym powstał mój barszcz, może być też świetną podstawą do wigilijnego  czerwonego barszczu z uszkami

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę