Pożywny, szybki barszcz z kiszonych buraków
Składniki:
- 1 słoik kiszonych buraków wraz z sokiem (1 litr/ ok 3-4 buraki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler (mały)
- 1/2 kg ziemniaków
- 30-40 dkg dowolnego mięsa (opcjonalnie, bez mięsa też jest super, ja wzięłam kurczaka)
- 1 mały por
- 1 kubek gęstej śmietany
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
Sposób wykonania:
- Mięso myjemy wkładamy do garnka ok 2-3 litrowego, zalewamy zimną wodą mniej więcej do 1/3 garnka, i wstawiamy, by się gotowało
- Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa
- Obieramy marchew i pietruszkę i selera, myjemy, a następnie ścieramy na tartce.
- Dodajemy starte warzywa do gotującego się mięsa z ziemniakami i chwilę gotujemy
- Pora przekrawamy wzdłuż na pół, płuczemy, żeby nie było w nim piasku, i kroimy na drobne paseczki, dodajemy do zupy
- Buraczki wyjmujemy ze słoika, ścieramy i dodajemy do zupy.
- Na koniec wlewamy sok z buraków i gotujemy dosłownie chwilkę.
- W tym czasie próbujemy czego brakuje do smaku, czy soli, czy cukru, czy pieprzu. Buraki do kiszenia były przyprawiane i może tak się zdarzyć, że przyprawy w zupie nie będą potrzebne.
Jeśli wykonasz przepis na: Pożywny, szybki barszcz z kiszonych buraków, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255