Co to jest macerat ziołowy i jak go zrobić

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Pewnie dla niektórych pojęcie maceratu ziołowego pojawiło się w świadomości przeczytanie tytułu tego wpisu. A macerat ziołowy to super sprawa, szczególnie jeśli masz ochotę robić domowe kosmetyki.

Co to jest macerat ziołowy

Macerat ziołowy, to nic innego jak wyciąg olejowy z ziół, czyli olej ziołowy. Te trzy nazwy oznaczają właściwie to samo i już same w sobie tłumaczą nam co to takiego. Tworząc wyciągi olejowe z ziół, wyciągamy z ziół substancje, które są w nich zawarte, do oleju. A olej z kolei możemy wykorzystać jako doskonały kosmetyk pielęgnujący, ale też i leczniczy. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać i na co wyciąg ma pomagać.

Maceraty mogą więc mieć działanie regenerujące, nawilżające, łagodzące, antybakteryjne, smakowe, a nawet – zapachowe.

Macerat możesz wykorzystać stosując bezpośrednio na wilgotną skórę (nie za wiele, o tym dlaczego trzeba uważać pisałam TUTAJ ), lub w bezpieczniejszej wersji dodany jako składnik do kremów, balsamów, maści, mleczek, czy mydeł własnej roboty.

Nazwa maceratu pochodzi od nazwy ziół, których użyłaś. Ja w tej chwili mam gotowy macerat rumiankowy, z którego jeszcze dzisiaj będę robiła krem dla mojej córci. Eksperymentalnie przygotowałam też macerat z fiołków, które rozsiały się w moim ogrodzie, by wydobyć ich cudny zapach i zrobić sobie olejek zapachowy.

Co jest potrzebne do wykonania maceratu

Do wykonania maceratu potrzebny jest tzw. olej bazowy i zioła.

Olej bazowy – Może to być np olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oliwa. Może być zwykły, spożywczy, szczególnie, jeśli wybierzesz omawianą poniżej metodę na ciepło. Oleje spożywcze, rafinowane są odporne na wysokie temperatury, które w tym procesie zachodzą.

Zioła – możesz używać zarówno suszonych, jak i świeżych. Suszone warto przed maceracją skropić alkoholem ok 60%. Świeże zioła należy przebrać oddzielając brzydkie części, opłukać i ewentualnie pokroić.

Będziesz też potrzebowała wyparzonego, czystego słoika, oraz słoiczka/ butelki z ciemnego szkła i czystej gazy (ściereczki lnianej, lub bawełnianej).

Jak zrobić macerat ziołowy

Metoda na zimno

Macerat przygotowany tą metodą jest bardziej wartościowy, ponieważ wyciąga z ziół więcej, niż przy metodzie na ciepło.

  • przygotuj zioła wg opisu powyżej i umieść w słoiku
  • zalej zioła olejem w (proporcji 1/4 ziół 3/4 oleju) tak, by całkowicie je przykrył (będą wypływały, trzeba je często wstrząsać, by okrywał je olej)
  • zakręć szczelnie słoik
  • postaw słoik w słonecznym miejscu
  • codziennie wstrząsaj słoik, dbając by zioła pozostały w całości zanurzone w oleju
  • po ok 2-3 tygodniach gotowy macerat przecedź 2-3 przez gazę i wlej do czystego, wyparzonego słoika, lub buteleczki.

Metoda na ciepło

Ta metoda preferowana jest przez osoby mniej cierpliwe, ponieważ efekt otrzymujemy już po 24 godzinach.

  • umieść zioła w słoiku
  • zalej zioła olejem
  • umieść słój w kąpieli wodnej i podgrzewaj ok 20 minut w temperaturze ok 60 -70 st C
  • proces powtarzaj przez 3 dni, przynajmniej raz dziennie wstrząśnij słoik. Ważne jest by zioła nie wystawały z oleju. Inaczej mogą się popsuć.
  • Po trzech dniach odcedź zioła, a macerat zlej do słoika/ butelki z ciemnego szkła.
macerat rumiankowy

Macerat nie jest zbyt trwałą substancją. Dlatego należy trzymać go w lodówce. Możesz przedłużyć żywotność maceratu dodając do niego witaminę E, lub olejek z drzewka herbacianego, który posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Subscribe
Powiadom o
guest
27 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także