Indyjski Hummus z Zielonego Groszku – Wegetariańska Inspiracja
Składniki:
- 320 g wody
- 500 g mrożonego zielonego groszku
- 70 g tahini
- 1 ząbek czosnku
- 30 g soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 30 g 30 g oliwy z oliwek (plus odrobina do skropienia)
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3 gałązki świeżej natki pietruszki (same liście)
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wlej 300 g wody. Włóż koszyczek, odważ do niego mrożony groszek i gotuj na parze 12 minut/Varoma/obr. 1.
- Ugotowany groszek przepłucz zimną, bieżącą wodą i odstaw na bok. Opróżnij i opłucz naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włóż opłukany groszek, dodaj tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, pozostałe 10-40 g wody, przyprawę garam masala, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Zmiksuj wszystko 25 sekund/obr. 7, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
- Dopraw hummus do smaku, przełóż do miseczki i odstaw do ostudzenia na około 20 minut. Skrop oliwą z oliwek i podawaj jako dodatek do pieczywa, krakersów lub warzyw.
Jeśli wykonasz przepis na: Indyjski Hummus z Zielonego Groszku – Wegetariańska Inspiracja, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!