Ogórki konserwowe jak za dawnych lat
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych (niedużych)
- 250 ml octu spirytusowego (10%)
- 1,5 litra wody
- 1 szt. marchewki
- 2-3 gałązki kopru
- 8 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 20 ziaren kolorowego pieprzu
- 1,5 łyżki soli
- 6 łyżek cukru
Sposób wykonania:
- Ogórki umyj, włóż do miski z wodą i zostaw na ok 2 godziny, aby nasiąknęły wodą
- W tym czasie wyparz słoiki i pokrywki
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki
- Wodę z octem, cukrem i solą zagotuj
- Ogórki osusz i ciasno układaj w słoikach
- Wrzuć do każdego słoika 5 ziarnek pieprzu, kilka ziaren gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 1/4 przygotowanego kopru
- Zalej ogórki gorącą zalewą, natychmiast zakręć i postaw do góry dnem, pokrywki powinny się zassać (widać to po wklęśnięciu na środku pokrywki
- Tak przygotowane ogórki wytrzymają co najmniej 2-3 miesiące, jeśli chcesz zachować je na dłużej zobacz TUTAJ, jak je zapasteryzować
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Takie swoje ogóreczki to jak marzenie, na zimę jak znalazł 🙂 Przyznaje się bez bicia, że akurat korniszonów nie robię, u nas dużo kiszonych idzie i różne sałatki, a jak nas najdzie ochota na korniszony to przeważnie kupuje słoik w Lidlu 😉 Ale w tym roku z Twoim przepisem poczynię parę słoików 🙂