Ogórki konserwowe jak za dawnych lat

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Ogórki konserwowe z tego przepisu smakują jak za dawnych lat. Najbardziej lubię w nich to, że są takie chrupiące. Zanim zrobiłam je po raz pierwszy, myślałam, że uzyskanie takich chrupkich, mega smacznych ogórków jest skomplikowane. Jednak jak się za nie wzięłam, okazało się, że to bardzo proste, a za każdym razem, gdy częstuję moimi ogórami, zbieram zachwyty i pochwały. Dlatego polecam Ci Kochana te ogóreczki, żeby też było Ci miło nimi częstować gości na jakichś miłych spotkaniach, nieco zakrapianych. Bo właśnie na takie okazje te ogórki są najlepsze.
Z przepisu wyjdą Ci 4 słoiki litrowe.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 hours
Czas całkowity: 15 hours 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Ogórki konserwowe jak za dawnych lat

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych (niedużych)
  • 250 ml octu spirytusowego (10%)
  • 1,5 litra wody
  • 1 szt. marchewki
  • 2-3 gałązki kopru
  • 8 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 20 ziaren kolorowego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru

Sposób wykonania:

  • Ogórki umyj, włóż do miski z wodą i zostaw na ok 2 godziny, aby nasiąknęły wodą
  • W tym czasie wyparz słoiki i pokrywki
  • Marchewkę obierz i pokrój w plasterki
  • Wodę z octem, cukrem i solą zagotuj
  • Ogórki osusz i ciasno układaj w słoikach
  • Wrzuć do każdego słoika 5 ziarnek pieprzu, kilka ziaren gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 1/4 przygotowanego kopru
  • Zalej ogórki gorącą zalewą, natychmiast zakręć i postaw do góry dnem, pokrywki powinny się zassać (widać to po wklęśnięciu na środku pokrywki
  • Tak przygotowane ogórki wytrzymają co najmniej 2-3 miesiące, jeśli chcesz zachować je na dłużej zobacz TUTAJ, jak je zapasteryzować

Jeśli wykonasz przepis na: Ogórki konserwowe jak za dawnych lat, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Takie swoje ogóreczki to jak marzenie, na zimę jak znalazł 🙂 Przyznaje się bez bicia, że akurat korniszonów nie robię, u nas dużo kiszonych idzie i różne sałatki, a jak nas najdzie ochota na korniszony to przeważnie kupuje słoik w Lidlu 😉 Ale w tym roku z Twoim przepisem poczynię parę słoików 🙂5 stars

Zobacz także