Ogórki konserwowe jak za dawnych lat
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych (niedużych)
- 250 ml octu spirytusowego (10%)
- 1,5 litra wody
- 1 szt. marchewki
- 2-3 gałązki kopru
- 8 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 20 ziaren kolorowego pieprzu
- 1,5 łyżki soli
- 6 łyżek cukru
Sposób wykonania:
- Ogórki umyj, włóż do miski z wodą i zostaw na ok 2 godziny, aby nasiąknęły wodą
- W tym czasie wyparz słoiki i pokrywki
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki
- Wodę z octem, cukrem i solą zagotuj
- Ogórki osusz i ciasno układaj w słoikach
- Wrzuć do każdego słoika 5 ziarnek pieprzu, kilka ziaren gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 1/4 przygotowanego kopru
- Zalej ogórki gorącą zalewą, natychmiast zakręć i postaw do góry dnem, pokrywki powinny się zassać (widać to po wklęśnięciu na środku pokrywki
- Tak przygotowane ogórki wytrzymają co najmniej 2-3 miesiące, jeśli chcesz zachować je na dłużej zobacz TUTAJ, jak je zapasteryzować
Jeśli wykonasz przepis na: Ogórki konserwowe jak za dawnych lat, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!