Czytasz teraz
Ogórki z chili – w sam raz na chill

Ogórki z chili – w sam raz na chill

Kasia Potargana
Ogórki z chilli, to moja propozycja na przekąskę, gdy nadchodzi niespodziewany, acz bardzo miły, imprezowy chill. Odkręcasz słoik i masz. Są chrupiące, jednocześnie słodkie i pikantne. Krojone w grube plastry nadają się pod kieliszek, tak w sam raz – na raz.
Podaję przepis na mniejszą ilość, którą, jak zawsze możesz sobie pomnożyć.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 100
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 min.
3 godz.
Czas całkowity: 3 godz. 3 min.
Mój przepis na:

Ogórki z chili

Składniki:

  • 1 kg małych, świeżych ogórków gruntowych
  • 5 łyżek oleju (słonecznikowego, lub rzepakowego)
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml octu spirytusowego (mniej więcej jedna szklanka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1- 1/5 łyżeczki chili (zależnie od tego jak pikantne smaki lubisz, ja lubię mniej, więc moje ogórki są delikatnie "zchilowane")
  • 1 główka czosnku
  • liść laurowy (po listku na słoik)
  • ziele angielskie (2-3 ziarna na słoik)

Sposób wykonania:

  • Słoiki i nakrętki wyparz we wrzątku
  • Ogórki umyj i pokrój w plastry ok 1-1,5 centymetra i umieść w misce
  • Zasyp pokrojone ogórki solą, wymieszaj odstaw na ok 3 godziny, by puściły wodę
  • Wylej wodę z ogórków
  • Do ogórków wlej olej, wsyp chili, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę
  • Ocet zagotuj z cukrem aż do rozpuszczenia cukru
  • Ogórki ciasno ułóż w słoikach , dodaj ziele angielskie, czosnek w ząbkach, liść laurowy
  • Olej z chili pozostałe w misce, sprawiedliwie rozlej do słoików
  • Zalej ogórki gorącą zalewą octową, zakręć, postaw do góry dnem
Uwagi dodatkowe
Ogórki postawione do góry dnem powinny wytrzymać miesiąc, lub dwa. Jeśli chcesz je zakonserwować na dłużej, ustaw zakręcone słoiki w garnku z wodą i gotuj ok 10min. Nie dłużej, żeby się ogórki nie ugotowały.
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Pysznie, coś dla mojego męża, bardzo lubi wszystko co pikantne i kwaśne 🙂

Słodko Słodka

Będę musiała zrobić parę słoików 🙂 dzięki za przepis 🙂

Karina

Ja też korzystam z tego przepisu na ogórki. W takiej wersji smakują nam najbardziej, dlatego sporo słoików ląduje w naszej spiżarni. Najszybciej znikają w upalne dni, bo mój maż często wtedy odwiedza naszą spiżarnię. Podaję je też często gdy mamy gości i zawsze mnie proszą o przepis 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x