Ogórki z chili – w sam raz na chill

Kasia Potargana
6 komentarzy
Ogórki z chilli, to moja propozycja na przekąskę, gdy nadchodzi niespodziewany, acz bardzo miły, imprezowy chill. Odkręcasz słoik i masz. Są chrupiące, jednocześnie słodkie i pikantne. Krojone w grube plastry nadają się pod kieliszek, tak w sam raz – na raz.
Podaję przepis na mniejszą ilość, którą, jak zawsze możesz sobie pomnożyć.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 100
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 min.
3 godz.
Czas całkowity: 3 godz. 3 min.
Mój przepis na:

Ogórki z chili

Składniki:

  • 1 kg małych, świeżych ogórków gruntowych
  • 5 łyżek oleju (słonecznikowego, lub rzepakowego)
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml octu spirytusowego (mniej więcej jedna szklanka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1- 1/5 łyżeczki chili (zależnie od tego jak pikantne smaki lubisz, ja lubię mniej, więc moje ogórki są delikatnie "zchilowane")
  • 1 główka czosnku
  • liść laurowy (po listku na słoik)
  • ziele angielskie (2-3 ziarna na słoik)

Sposób wykonania:

  • Słoiki i nakrętki wyparz we wrzątku
  • Ogórki umyj i pokrój w plastry ok 1-1,5 centymetra i umieść w misce
  • Zasyp pokrojone ogórki solą, wymieszaj odstaw na ok 3 godziny, by puściły wodę
  • Wylej wodę z ogórków
  • Do ogórków wlej olej, wsyp chili, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę
  • Ocet zagotuj z cukrem aż do rozpuszczenia cukru
  • Ogórki ciasno ułóż w słoikach , dodaj ziele angielskie, czosnek w ząbkach, liść laurowy
  • Olej z chili pozostałe w misce, sprawiedliwie rozlej do słoików
  • Zalej ogórki gorącą zalewą octową, zakręć, postaw do góry dnem
Ogórki postawione do góry dnem powinny wytrzymać miesiąc, lub dwa. Jeśli chcesz je zakonserwować na dłużej, ustaw zakręcone słoiki w garnku z wodą i gotuj ok 10min. Nie dłużej, żeby się ogórki nie ugotowały.

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Zapraszam do kontaktu:
tel. 794946255
e-mail: [email protected]
Jestem przedstawicielem Thermomix
Pozdrawiam
Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Pysznie, coś dla mojego męża, bardzo lubi wszystko co pikantne i kwaśne 🙂

Słodko Słodka

Będę musiała zrobić parę słoików 🙂 dzięki za przepis 🙂

Karina

Ja też korzystam z tego przepisu na ogórki. W takiej wersji smakują nam najbardziej, dlatego sporo słoików ląduje w naszej spiżarni. Najszybciej znikają w upalne dni, bo mój maż często wtedy odwiedza naszą spiżarnię. Podaję je też często gdy mamy gości i zawsze mnie proszą o przepis 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności