Ogórki z chili
Składniki:
- 1 kg małych, świeżych ogórków gruntowych
- 5 łyżek oleju (słonecznikowego, lub rzepakowego)
- 1 łyżka soli
- 250 ml octu spirytusowego (mniej więcej jedna szklanka)
- 1/3 szklanki cukru
- 1- 1/5 łyżeczki chili (zależnie od tego jak pikantne smaki lubisz, ja lubię mniej, więc moje ogórki są delikatnie "zchilowane")
- 1 główka czosnku
- liść laurowy (po listku na słoik)
- ziele angielskie (2-3 ziarna na słoik)
Sposób wykonania:
- Słoiki i nakrętki wyparz we wrzątku
- Ogórki umyj i pokrój w plastry ok 1-1,5 centymetra i umieść w misce
- Zasyp pokrojone ogórki solą, wymieszaj odstaw na ok 3 godziny, by puściły wodę
- Wylej wodę z ogórków
- Do ogórków wlej olej, wsyp chili, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę
- Ocet zagotuj z cukrem aż do rozpuszczenia cukru
- Ogórki ciasno ułóż w słoikach , dodaj ziele angielskie, czosnek w ząbkach, liść laurowy
- Olej z chili pozostałe w misce, sprawiedliwie rozlej do słoików
- Zalej ogórki gorącą zalewą octową, zakręć, postaw do góry dnem
Jeśli wykonasz przepis na: Ogórki z chili, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255