Ogórki z chili
Składniki:
- 1 kg małych, świeżych ogórków gruntowych
- 5 łyżek oleju (słonecznikowego, lub rzepakowego)
- 1 łyżka soli
- 250 ml octu spirytusowego (mniej więcej jedna szklanka)
- 1/3 szklanki cukru
- 1- 1/5 łyżeczki chili (zależnie od tego jak pikantne smaki lubisz, ja lubię mniej, więc moje ogórki są delikatnie "zchilowane")
- 1 główka czosnku
- liść laurowy (po listku na słoik)
- ziele angielskie (2-3 ziarna na słoik)
Sposób wykonania:
- Słoiki i nakrętki wyparz we wrzątku
- Ogórki umyj i pokrój w plastry ok 1-1,5 centymetra i umieść w misce
- Zasyp pokrojone ogórki solą, wymieszaj odstaw na ok 3 godziny, by puściły wodę
- Wylej wodę z ogórków
- Do ogórków wlej olej, wsyp chili, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę
- Ocet zagotuj z cukrem aż do rozpuszczenia cukru
- Ogórki ciasno ułóż w słoikach , dodaj ziele angielskie, czosnek w ząbkach, liść laurowy
- Olej z chili pozostałe w misce, sprawiedliwie rozlej do słoików
- Zalej ogórki gorącą zalewą octową, zakręć, postaw do góry dnem
Jeśli wykonasz przepis na: Ogórki z chili, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!