Pasta z pieczonej dyni – super do kanapek i makaronów
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido (lub inna obrana)
- 2 czerwone papryki
- 1/2 główki czosnku
- 200 g sera feta (1 opakowanie)
- 5-10 kawałków suszonych pomidorów (takich z oliwą)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymienku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- sól do smaku
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180℃
- Z dyni usuń pestki – pokrój na kawałki, ułóż w dużej brytfance do pieczenia
- Paprykę oczyść z pestek, przekrój na pół, wypłucz dodaj do brytfanki
- Dodaj obrany czosnek i ser feta, polej oliwą i wstaw do piekarnika na ok 30 minut (grzanie góra dół)
- Upieczone warzywa i ser umieść w naczyniu miksującym Thermomix, dodaj suszone pomiroy z oliwą i przyprawy. Ustaw 20 sekund, obroty 7. Po zmiksowaniu spróbuj, czy jest dośćsłona i ewentualnie dosól, albo dodaj więcej przypraw – do smaku.
- Gotową pastę możesz podawać do kanapek na zimno, albo na ciepło z makaronem – w tym przypadku sugeruję do pasty dodać z pół szklanki wody z makaronu, wyjdzie lżejszy, mniej gęsty sos.
Jeśli wykonasz przepis na: Pasta z pieczonej dyni – super do kanapek i makaronów, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255