Pieczone warzywa z mięsem – jednogarnkowe danie na obiad i na lunchbox do pracy
Składniki:
- 500 g filetów z udek kurczaka bez skóry (może być też każde inne mięso)
- 2 cebule
- 3/4 kg ziemniaków
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 kalafiora
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 garść siekanej natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki (lub gotowa przyprawa do kurczaka)
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1-2 łyżki przyprawy do ziemniaków (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Mięso umyj i pokrój w paski, lub grubą kostkę
- Umieść mięso i cebulę w misce, dodaj 1 łyżkę oleju, paprykę w proszku, majeranek, suszony czosnek, dobrze wymieszaj, aby przyprawy dokładnie oblepiły mięso i wstaw do lodówki
- Ziemniaki, korzeń pietruszki i marchew obierz, opłucz i pokrój w kostkę – umieść w dość dużej misce
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę, dodaj do warzyw
- Paprykę umyj, oczyść z pestek i białych błonek pokrój w grubą kostkę – dodaj do warzyw
- Nagrzej piekarnik do 180st
- Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki dodaj do miski z warzywami
- Rzodkiewki umyj, odetnij zielone części i ogonki – dodaj do warzyw
- Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Całość polej sosem sojowym i łyżką oleju, posól i popierz do smaku. Ewentualnie dodaj przyprawę do ziemniaków (ja nie dodałam)
- Do warzyw dodaj mięso. Całość wymieszaj i umieść w rękawie do pieczenia, a rękaw w naczyniu żaroodpornym
- Rękaw zawiąż, i zrób w nim kilka otworów
- Piecz w temperaturze 180st około godzinę (w przypadku wołowiny wydłuż czas pieczenia o 10-20 minut)
- Po upieczeniu rozetnij rękaw i posyp danie zieloną pietruszką. Podawaj od razu po przygotowaniu
Jeśli wykonasz przepis na: Pieczone warzywa z mięsem – jednogarnkowe danie na obiad i na lunchbox do pracy, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255