Ptysie z pastą jajeczną – wielkanocna przekąska
Składniki:
Pasta jajeczna
- 8 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 4-6 rzodkiewek
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1/4 -1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (jak kto lubi)
- 1/2 – 1 łyżeczki soli (jak kto lubi)
Ptysie
- 150 g wody
- 80 g masła
- 120 g pszennej mąki
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Pasta jajeczna
- Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, a następnie obierz
- Jajka posiekaj bardzo drobno i wrzuć do miski
- Dodaj drobno posiekane rzodkiewki i szczypiorek
- Połącz z majonezem, solą i pieprzem
- Jeśli masa nie jest jednolita, możesz ją zblendować i/lub dodać troszkę więcej majonezu. Jednak nie powinna być zbyt rzadka.
Ptysie
- W niedużym garnku zagotuj wodę z masłem i solą
- Skręć "ogień" na minimum, dodaj mąkę i ucieraj pałką, lub robotem tak długo, aż powstanie jednolita masa
- Zostaw masę do przestygnięcia (ok 30-40minut)
- Wbijaj jajka do masy i cały czas ucieraj ciasto, aby było gładkie i jednolite
- Wstaw piekarnik, by się nagrzał do 200st C
- Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki
- Wyciskaj ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc kulki o średnicy ok 2-3cm. Zachowaj odstęp między poszczególnymi kulkami
- Piecz ptysie w temperaturze 200st przez ok 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru
- Po upieczeniu susz ptysie w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok 10 minut
- Po 10 minutach wyjmij ptysie z piekarnika i poczekaj aż całkowicie ostygną
- Wystudzone ptysie przetnij w poprzek tworząc podstawę i "czapeczkę"
- Na każdą podstawę nałóż pełną łyżeczkę pasty jajecznej i przykryj czapeczką
- Ptysie możesz podawać zaraz po przyrządzeniu, lub nawet następnego dnia. Aby zachowały świeżość przechowuj je w lodówce.
Ptysie z pastą jajeczną wykonane przy pomocy Thermomix
Pasta jajeczna
- Jajka ugotuj na twardo w Thermomix używając trybu „gotowanie jajek”
- Zalej zimną wodą, obierz , odłóż na chwilę
- Rzodkiewki i z grubsza pokrojony szczypiorek (na 3-4cm kawałki) umieść w naczyniu miksującym
- Dodaj jajka, majonez, sól i pieprz ustaw 20 sekund, obroty 4
Ptysie
- Do naczynia miksującego włóż masło, wlej wodę, dodaj sól, ustaw 5minut, 100st, obroty 1
- Dodaj mąkę, ustaw 1,5 minuty, obroty3
- Zdejmij pokrywę i pozostaw ciasto do przestudzenia na ok 30-40 minut
- Nagrzej piekarnik do 200 st C, 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia
- Do ciasta wbij jajka, ustaw 15 sek, obroty 5; zgarnij kopystką masę ze ścianek naczynia i jeszcze raz wymieszaj 30 sekund, obroty 5
- Rękaw cukierniczy z otworem w kształcie dużej gwiazdki napełnij ciastem, a następnie wyciskaj na blachy ptysie o wielkości 2-3cm. Pamiętaj o zachowaniu odstępów
- Piecz ptysie ok 20-25 minut do uzyskania złotego koloru
- Wyłącz piekarnik i pozostaw ptysie do wysuszenia przy uchylonych drzwiczkach na ok 20 minut
- Wyjmij ptysie z piekarnika i wystudź je do końca
- Przekrawaj ptysie w poprzek i nakładaj do środka po pełnej łyżeczce pasty jajecznej, a następnie przykrywaj odciętą „czapeczką”.
Jeśli wykonasz przepis na: Ptysie z pastą jajeczną – wielkanocna przekąska, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255