Myśli Potarganej

Ptysie z pastą jajeczną – wielkanocna przekąska

Zapewne nie raz próbowałaś ptysi na słodko. Dzisiaj chciałabym zaproponować Ci ptysie wytrawne. Ptysie z pastą jajeczną to może być hit wielkanocnych spotkań przy stole Fajnie. wyglądają i są w sam raz, na raz. Ptysie świetnie sprawdzą się jako "czekadełko", czyli przystawka przed daniem głównym na wielkanoncym obiedzie, albo jako przekąska podczas wielkanocnego śniadania.
Moja rodzina je uwielbia. Po ich przygotowaniu trudno mi je "uchować", aby doczekały do imprezy. Pysie robię w Thermomix, ponieważ jest to dla mnie dużo przyjemniejsze i szybsze, niż tradycyjne przygotowanie ciasta. Ale postaram się też, jak zawsze wrzucić przepis "analogowy".
Miłego pichcenia i zajadania.
Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 hours
Czas całkowity: 3 hours
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Ptysie z pastą jajeczną – wielkanocna przekąska

Składniki:

Pasta jajeczna

  • 8 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 4-6 rzodkiewek
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1/4 -1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (jak kto lubi)
  • 1/2 – 1 łyżeczki soli (jak kto lubi)

Ptysie

  • 150 g wody
  • 80 g masła
  • 120 g pszennej mąki
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Pasta jajeczna

  • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, a następnie obierz
  • Jajka posiekaj bardzo drobno i wrzuć do miski
  • Dodaj drobno posiekane rzodkiewki i szczypiorek
  • Połącz z majonezem, solą i pieprzem
  • Jeśli masa nie jest jednolita, możesz ją zblendować i/lub dodać troszkę więcej majonezu. Jednak nie powinna być zbyt rzadka.

Ptysie

  • W niedużym garnku zagotuj wodę z masłem i solą
  • Skręć "ogień" na minimum, dodaj mąkę i ucieraj pałką, lub robotem tak długo, aż powstanie jednolita masa
  • Zostaw masę do przestygnięcia (ok 30-40minut)
  • Wbijaj jajka do masy i cały czas ucieraj ciasto, aby było gładkie i jednolite
  • Wstaw piekarnik, by się nagrzał do 200st C
  • Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia
  • Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki
  • Wyciskaj ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc kulki o średnicy ok 2-3cm. Zachowaj odstęp między poszczególnymi kulkami
  • Piecz ptysie w temperaturze 200st przez ok 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru
  • Po upieczeniu susz ptysie w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok 10 minut
  • Po 10 minutach wyjmij ptysie z piekarnika i poczekaj aż całkowicie ostygną
  • Wystudzone ptysie przetnij w poprzek tworząc podstawę i "czapeczkę"
  • Na każdą podstawę nałóż pełną łyżeczkę pasty jajecznej i przykryj czapeczką
  • Ptysie możesz podawać zaraz po przyrządzeniu, lub nawet następnego dnia. Aby zachowały świeżość przechowuj je w lodówce.

Ptysie z pastą jajeczną wykonane przy pomocy Thermomix

Pasta jajeczna

  • Jajka ugotuj na twardo w Thermomix używając trybu „gotowanie jajek”
  • Zalej zimną wodą, obierz , odłóż na chwilę
  • Rzodkiewki i z grubsza pokrojony szczypiorek (na 3-4cm kawałki) umieść w naczyniu miksującym
  • Dodaj jajka, majonez, sól i pieprz ustaw 20 sekund, obroty 4

Ptysie

  • Do naczynia miksującego włóż masło, wlej wodę, dodaj sól, ustaw 5minut, 100st, obroty 1
  • Dodaj mąkę, ustaw 1,5 minuty, obroty3
  • Zdejmij pokrywę i pozostaw ciasto do przestudzenia na ok 30-40 minut
  • Nagrzej piekarnik do 200 st C, 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia
  • Do ciasta wbij jajka, ustaw 15 sek, obroty 5; zgarnij kopystką masę ze ścianek naczynia i jeszcze raz wymieszaj 30 sekund, obroty 5
  • Rękaw cukierniczy z otworem w kształcie dużej gwiazdki napełnij ciastem, a następnie wyciskaj na blachy ptysie o wielkości 2-3cm. Pamiętaj o zachowaniu odstępów
  • Piecz ptysie ok 20-25 minut do uzyskania złotego koloru
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw ptysie do wysuszenia przy uchylonych drzwiczkach na ok 20 minut
  • Wyjmij ptysie z piekarnika i wystudź je do końca
  • Przekrawaj ptysie w poprzek i nakładaj do środka po pełnej łyżeczce pasty jajecznej, a następnie przykrywaj odciętą „czapeczką”.
 

Jeśli wykonasz przepis na: Ptysie z pastą jajeczną – wielkanocna przekąska, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

przystawka wielkanocna
Wesołych Świąt!
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Świetny pomysł takie ptysie na wytrawnie 🙂

Gotuj z Thermomix

Sprawdź jakie gotowanie
może być łatwe, szybkie
i przyjemne

— REKLAMA —
logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniCztery łapy BudyniaTwojeCentrum.pl