Szarlotka kanadyjska
Składniki:
- 3-4 jabłka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g masła
- 1,5 szklanki cukru (fajnie, jak będzie brązowy)
- 2 jajka
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki kefiru (może być mleko, lub maślanka)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła (do wysmarowania keksówki)
- 1 łyżka bułki tartej (do obsypania keksówki)
Sposób wykonania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę
- Rozgrzej piekarnik do 190℃
- Mąki, masło, sól, proszek do pieczenie włóż do naczynia miksującego. Ustaw 20 sekund obroty 5. Przełóż do innego naczynia. Odłóż 2-3 łyżki na kruszonkę
- Załóż motylek, wlej kefir, dodaj jajka. Ustaw obroty 4. 20 sekund. Przelej do miski z ciastem, dodaj szklankę cukru, otartą skórkę cytryny i jabłka. Wymieszaj łyżką
- Dużą keksówkę wysmaruj masłem i obsyp dokładnie bułką tartą
- Ciasto przełóż do keksówki, posyp kruszonką i połową szklanki cukru. Piecz ok 50 min w 190 ℃, lub do "czystego patyczka". Gotowe 🙂
Jeśli wykonasz przepis na: Szarlotka kanadyjska, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255