Placuszki z kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Kasia Potargana
3 komentarze
Placuszki z kwiatów czarnego bzu w czerwcu muszą być! Ach ten czarny bez! Obok truskawek, druga pozycja w moim domu, którą eksploatujemy na wszelkie sposoby w czerwcu. Produkcja soku cały czas w toku. Nalewka nastawiona, maść z liści gotowa ( w przyszłym tygodniu podam przepis), trzeba też usmażyć placuszki.
Placuszki nie są skomplikowaną potrawą. Za to są słodziutkie i zdrowe, jeśli oczywiście odsączymy je z nadmiaru tłuszczu. Placuszki mogą być super pomysłem dla dzieci na obiad, lub kolację, ale i dorosłym będą smakowały.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas całkowity: 30 min.
Mój przepis na:

Placuszki z kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 12 ładnie rozkwitniętych kwiatów czarnego bzu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru pudru (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Kwiaty rozłóż na białym papierze, na ok 1 godziny, aby wyszli z nich dotychczasowi mieszkańcy
  • Następnie opłucz kwiaty i pozostaw na sitku aby ociekły
  • Wodę, mleko, jajka, mąkę i sól dokładnie zmiksuj. Powinna wyjść zawiesina gęstości gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadka – dodaj trochę mąki. ( w Thermomix ustaw 20 sekund, obroty 4)
  • Na patelnię wylej olej na wysokość ok 0,5 cm i dobrze rozgrzej
  • Kwiaty czarnego bzu łap za łodyżkę, maczaj w cieście i kładź na gorący tłuszcz
  • Gdy placuszki zaczną się robić złote, odetnij łodyżki nożyczkami i delikatnie przewróć na drugą stronę
  • Po uzyskaniu złotego koloru z obu stron, wykładaj placuszki na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz
  • Posyp cukrem pudrem – gotowe!

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Jeśli spodobał Ci się mój przepis na placuszki z kwiatów czarnego bzu, będzie mi miło, gdy udostępnisz ten post znajomym. Z radością przeczytam też twój komentarz.

Miłego dnia 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Wyglądają bardzo smakowicie, nigdy takich nie jadłam i nie robiłam, będę musiała nadrobić zaległości 🙂5 stars

Nava

Mniam!

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności