Produkty bez laktozy – najczęstsze pytania

Materiał zewnętrzny
0 komentarzy

Produkty bez laktozy znacznie zyskują ostatnio na popularności. Równolegle jednak do wzrostu ich popularności i sprzedaży, narasta wiele dotyczących ich mitów i niesprawdzonych informacji. W tym artykule odpowiadając na poniższe pytania postaramy się obalić przynajmniej kilka z nich.

Czy nietolerancja laktozy jest realnym problemem?

Niestety często w mediach pojawiają się informacje o tym, że przypadłości takie jak nietolerancja laktozy aktualnie są niejako sztucznie promowane. Nie jest to prawdą. Wie o tym doskonale, aż 25% dorosłych mieszkańców Polski, bo szacuje się, że tyle osób dotyka ta dolegliwość. Nietolerancję laktozy diagnozuje się również u niemowląt – około 1,5% dzieci do pierwszego roku życia ma problemy z trawieniem produktów zawierających laktozę. Jest to całkowicie realny problem, o czym na pewno nie trzeba przekonywać osób zmagających się z nim na co dzień. 

Objawy nietolerancji laktozy są bowiem dokuczliwe i w zależności od nasilenia dolegliwości zalicza się do nich m.in.:

  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • odgłosy przelewania się w brzuchu,
  • wzmożone występowanie gazów,
  • niekiedy mdłości i wymioty,
  • kolki.

Nietolerancję laktozy najczęściej nabywamy z czasem. Oznacza to, że niekiedy z wiekiem nasz organizm zaczyna produkować mniej enzymu, jakim jest laktaza. Jest to substancja naturalnie wytwarzana przez nasz organizm, niezbędna do trawienia cukru – laktozy, zawartym w zwykłym mleku. Kiedy jest jej w naszym organizmie coraz mniej, stopniowo zaczynamy odczuwać powyższe dolegliwości. 

Czy mleko bez laktozy jest zdrowe?

To kolejne pytanie, na które często szukamy odpowiedzi. Laktoza – to cukier naturalnie występujący w mleku krowim, owczym, kozim – jak również w mleku mam karmiących piersią. W przypadku stwierdzonej nietolerancji na laktozę, która powinna zostać potwierdzona przez lekarza zaleca się przejście na dietę eliminacyjną. W praktyce oznacza to znaczne ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie z diety produktów z laktozą. Sięgamy wówczas najczęściej po napoje roślinne – artykuły nie zawierające laktozy, które mają zastąpić w naszej diecie zwykłe mleko. Właściwości odżywcze poszczególnych produktów roślinnych, mogą różnić się między sobą. Różnice wynikają najczęściej z rodzaju głównego składnika, z jakiego są wytwarzane. 

Najbardziej znane napoje roślinne bez laktozy, o szerokim zastosowaniu to:

  • “mleko” napój migdałowy,
  • “mleko” napój kokosowy.

Warto wybierać takie napoje roślinne, które są dodatkowo fortyfikowane – wzbogacane o cenne dla organizmu substancje. Fortyfikowane napoje roślinne są najczęściej wzbogacane o białko – jeden z najcenniejszych dla naszego organizmu składników. W składzie napojów fortyfikowanych znajdziemy również wapń, czy kwasy Omega, żelazo, fosfor, potas. 

Zatem zdecydowanie TAK – napoje roślinne bez laktozy są zdrowe. Dla osób z nietolerancją laktozy lub z uczuleniem na laktozę są całkowicie bezpieczne i szczególnie zalecane. Produkty pochodzenia roślinnego są też odpowiednie dla tych, którzy zmagają się z podwyższonym cholesterolem lub cierpią na cukrzycę. 

Centrum Bio – dystrybutor Marki La Mandorle, oferuje produkty wegańskie, bez laktozy i glutenu. Produkty w 100% eko! W ofercie znajdziemy produkty przeznaczone nie tylko do żywienia dorosłych, ale również dla dzieci i niemowląt. Wszystkie artykuły – w tym “mleka” napoje roślinne bez laktozy, produkowane są ze składników pochodzących z upraw ekologicznych, o czym świadczą certyfikaty Cobico i Ekocert. To, co wyróżnia produkty La Mandorle, to m.in. znacznie wyższa procentowo zawartość białka, w porównaniu do takiej samej pojemności napoju roślinnego innych marek. Za napojami roślinnymi bez laktozy od Centrum Bio przemawia również brak dodatku cukru.  

Jakie są różnice w smaku pomiędzy zwykłym mlekiem, a napojem roślinnym bez laktozy?

Smak produktów jakie spożywamy, jak wiadomo jest sprawą szalenie subiektywną i bywa tematem dyskusyjnym. Jednak prawdą jest, że coraz więcej Polaków sięga po mleka bez laktozy i inne produkty roślinne, właśnie ze względu na ich lepiej oceniany smak. Roślinne napoje bez laktozy zyskują na popularności nie tylko w kręgu osób z dolegliwościami trawiennymi. 

“Mleko” napój migdałowy czy kokosowy, ze względu na główny składnik z jakiego jest produkowane cechuje lekko słodkawy, migdałowy lub kokosowy smak i delikatna, orzechowa nuta zapachowa. 

Niektóre spośród napojów roślinnych bez laktozy La Mandorle są także wzbogacane o inne nuty smakowe – np. czekoladową. Dlatego z pewnością w ofercie od La Mandorle każdy znajdzie coś dla siebie. 

Czy po mleko bez laktozy mogą sięgać weganie?

To kolejne, bardzo ważne pytanie dla osób, które ze względu na poglądy osobiste i wybór diety wegańskiej sięgają po produkty pochodzenia wyłącznie roślinnego. Często wybór ten podyktowany jest nie tylko światopoglądem, czy walorami smakowymi, ale również dodatkowo problemem z trawieniem produktów zawierających laktozę. 

Jak zawsze w takich sytuacjach – należy uważnie i szczegółowo przyjrzeć się składowi i opisowi produktu, umieszczonym na opakowaniu. Producenci zamieszczają takie informacje, jednak wielu z nas w pośpiechu robiąc zakupy nie czyta uważnie składów. Napoje roślinne bez laktozy La Mandorle produkowane są wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego. Komponenty zawarte w artykułach od Centrum Bio pochodzą z upraw ekologicznych i są poddawane wielorakim testom. Dlatego produkty roślinne La Mandorle są odpowiednie i bezpieczne również dla osób na diecie wegańskiej. 

Czy produkty roślinne sprawdzą się u osób na diecie odchudzającej?

Napoje roślinne na ogół zawierają  mniej tłuszczu niż mleko krowie, tym samym wykazując dużo mniejszą kaloryczność. 

Podczas produkcji “mleka” napoju migdałowego La Mandorle główny składnik – migdał ulega odtłuszczeniu, co wpływa na obniżenie jego kaloryczności. Warto wybierać te napoje bez laktozy, które nie zostają dodatkowo dosładzane w procesie produkcji. Naturalnie, brak dodatku cukru w napoju roślinnym sprawia, że jest on tym bardziej odpowiedni dla osób na diecie redukcji wagi.

“Mleka” napoje roślinne bez laktozy są często stosowane w kuchni jako zamienniki zwykłego mleka. Znajdują zastosowanie zarówno jako dodatek do kawy czy koktajli, jak również sprawdzają się w przyrządzaniu zdrowych owsianek, budyni, zup, sosów. Zdrowe napoje roślinne bez laktozy od Centrum Bio wykazują znaczną zawartość właściwości odżywczych (np. białko, błonnik, wapń, fosfor, magnez, żelazo). Pozbawione są glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego znajdują zastosowanie w przyrządzaniu tak wielu dań i przekąsek. 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności