Proziaki – najszybsze bułeczki dla twojej rodziny

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Proziaki to super ratunek, gdy zabraknie Ci pieczywa. Te sodowe bułeczki są chyba najszybszymi i najprostszymi bułeczkami na świecie. Przygotujesz je dla rodzinny w ciągu niecałych piętnastu minut. Proziaki nie wymagają drożdży, ani zakwasu. Zrobisz je ze składników, które zazwyczaj masz w domu: mąki, sody, kefiru (maślanki, jogurtu). Do tego trochę soli, trochę cukru. Ot i cały przepis.
Bułeczki sodowe, czyli proziaki mają jeszcze jedną zaletę. Nie potrzebujesz do nich piekarnika.
Te proste bułeczki sodowe w Polsce pochodzą z Podkarpacia. Przygotowuje się je na prozie, czyli sodzie, stąd nazwa. Wiele osób pamięta jeszcze, jak babcie piekły bułeczki na piecu, bezpośrednio na blasze. Teraz trudno już uświadczyć tradycyjnego węglowego pieca, więc bułeczki pieczemy na suchej patelni. Zapewniam Cię, że smakują równie wyśmienicie! Takie świeżutkie, jeszcze gorące wprost rozpływają się ustach!
Proziaki cudownie smakują nawet z samym masłem (najlepiej domowej roboty, oczywiście), ale możesz je także podać z masłem ziołowym, czy tylko czosnkowym. Proziaki na słodko pokochają twoje dzieciaki. Możesz dodać nieco więcej cukru do ciasta i zrobić takie niby pączki, ale też wystarczy je po prostu posmarować dżemem, lub miodem. Pychota!
Przepis podaję na Thermomix, ponieważ tak właśnie przygotuję bułeczki. Wychodzi ok 18 sztuk. Dużo, prawda?

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 18 szt
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 15 min.
Mój przepis na:

Proziaki – najszybsze bułeczki z patelni dla twojej rodziny

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 420 g kefiru (maślanki lub jogurtu)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj kefir, sodę, sól i cukier. Włącz wyrabianie ciasta na 2 minuty.
  • Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat
  • Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu
  • Podziel ciasto na dwie części, każdą rozwałkuj na grubość ok 1 cm, Wykrawaj szklanką kółka.
  • Smaż proziaki partiami na rozgrzanej patelni po ok 3 minuty z każdej strony (do uzyskania złoto-brązowego koloru) gdy będą się przypalać lub za szybko brązowić zmniejsz ogień na mały. Ważne by w środku tez sie upiekły.
  • Zdejmuj proziaki z patelni, przestudź i gotowe. Świetnie smakują z masłem czosnkowo-ziołowym i dodatkami, zarówno wytrawnymi jak i słodkimi.

Jeśli wykonasz przepis na: Proziaki – najszybsze bułeczki z patelni dla twojej rodziny, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także