Rwany chlebek z pesto i suszonymi pomidorami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Rwany chlebek z pesto i suszonymi pomidorami to trochę inna wersja popularnego chlebka ziołowego, którą przygotowałam na spotkanie przedstawicieli Thermomix.
W Vorwerk mamy takie cotygodniowe spotkania podczas których się szkolimy, jemy pyszności i gadamy o głupotach z przyjaciółmi. To taki nasz czas, gdy możemy wymienić się doświadczeniami, czegoś nauczyć i po prostu pobyć ze sobą. Zawsze też coś gotujemy, a czasem przynosimy gotowe potrawy z domu. Ostatnio było spotkanie z kulinarnym leitmotiv'em w postaci chlebka rwanego. Szczerze mówiąc hit Thermomixa, chlebek ziołowy, troszkę mi się ostatnio znudził i postanowiłam wprowadzić modyfikację, aby było coś nowego i nieoczekiwanego, a zarazem szybkiego, bo czas jest jak zawsze w cenie. Tak mi chodziło po głowie, żeby może dać pomidory suszone i zioła, ale tak już chlebek przygotowywałam, a szukałam nowego smaku. Gdy tak zastanawiałam się co tu nowego wprowadzić, zadzwoniła moja koleżanka i szefowa jednocześnie. Zapytałam ją jaki smak by wybrała, a ona na to, że może pesto? O! fajny pomysł, pomyślałam i dalej już poszło.
Chlebek na spotkaniu bardzo smakował. Usłyszałam nawet, że jest lepszy od oryginału, czyli chleba ziołowego. Podrzucam więc przepis. Może go wykorzystasz na jakąś imprezę? Super pasuje do mięs z grill'a, ale też do sałatek. Jest wytrawny, dość zdecydowany w smaku, więc tak naprawdę wystarczy ten chlebek i lampka białego schłodzonego, półwytrawnego wina, może dobry serek (ale niekoniecznie) i już jest super.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 osób i więcej
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 25 min.
Wyrastanie: 10 min.
Czas całkowity: 55 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Rwany chlebek z pesto i suszonymi pomidorami

Składniki:

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oleju (np rzepakowego)

Dodatki

  • 100-150 g zielonego pesto
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • masło do wysmarowania tortownicy

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól, olej i ustaw tryb wyrabiania ciasta na 2 minuty
  • Umieść oliwki w naczyniu miksującym, ustaw 5 sekund, obroty 4, przełóż do innego naczynia
  • Umieść pomidory suszone w naczyniu miksującym, ustaw 4 sekundy obroty 5, przełóż do innego naczynia
  • Wstaw piekarnik, aby się nagrzał do temperatury 200°C
  • Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na prostokąt ok. 30 na 40 cm
  • Nakładaj z góry na dół, paskami: pesto i pomidory, potem wszystko posyp oliwkami
  • Potnij placek w poprzek na paski ok 3-4 cm szerokości
  • Każdy pasek zwijaj w harmonijkę i ustawiaj pionowo w wysmarowanej masłem tortownicy, w pewnych odległościach od siebie (niezbyt blisko – ciasto wyrośnie i zapełni przerwy i układaj dość luźno)
  • Posyp obficie parmezanem
  • Wstaw do piekarnika na 25 minut, lub do zrumienienia ciasta (sprawdź też patyczkiem, czy ciasto się dopiekło)
  • Chlebek wyjmij zaraz po upieczeniu i pozostaw do przestudzenia

Jeśli wykonasz przepis na: Rwany chlebek z pesto i suszonymi pomidorami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także