Sernik japoński – lekki i puszysty

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Sernik jest zdecydowanie moim faworytem wśród ciast. Szczególnie, gdy jest leciutki, wilgotny i puszysty. A właśnie taki jest sernik japoński, na którego przepisu szukałam naprawdę długo. Trochę trzeba się przy nim postarać, ale efekt wart jest zachodu. Aby wyszedł jak najlepszy, wybierz dobry jakościowo ser. Dobry ser to podstawa. A jeśli jeszcze uda się zdobyć świeże jajeczka, to już w ogóle bajka.
Sernik, to obok baby i mazurka, chyba najważniejsze ciasto na Wielkanoc. Przynajmniej u nas w domu nie może być Wielkanocy bez sernika. Zajadamy się nim jak wariaty. Mimo wiosennej diety, którą zazwyczaj w tym okresie wdrażamy (wakacje coraz bliżej hi hi), w Wielkanoc robimy sobie odpust i objadamy się na całego. Tak, że "Jeszcze serniczka?" u nas jak najbardziej możesz w święta usłyszeć. Szczególnie, gdy pojawia się na stole sernik japoński, puszczają wszelkie hamulce.
Podrzucam Ci przepis na ten wyjątkowo kuszący i efektowny sernik, który poza tym, że jest puszysty i leciutki, pięknie wyrasta, przez co jest bardzo efektowny.
Przed przystąpieniem do produkcji sernika, przygotuj sobie tortownicę , ponieważ nie będzie to typowe wysmarowanie blachy masłem, a przygotowanie będzie wymagało odrobinę zachodu. Potrzebna Ci będzie tortownica 28cm i dwa arkusze papieru dopieczenia. Z jednego arkusza wytnij koło o średnicy odpowiadającej średnicy tortownicy i wyłóż nim dno formy. Z drugiego arkusza wytnij pasek o długości 35cm i szerokości wyższej o 5cm od ściany tortownicy. Włóż pasek do tortownicy tak, aby przedłużył wysokość ściany formy. Pasek załóż na zakładkę. Dzięki temu rosnące ciasto nie popsuje obręczy i nie wyleje się na zewnątrz. Warto też owinąć szczelnie tortownicę od zewnątrz folią aluminiową, żeby nie wypłynęło ciasto i woda z kąpieli wodnej się nie dostała do sernika.
Ilość porcji: 8
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godzina 10 min.
Czas całkowity: 1 godzina 25 min.
Mój przepis na:

Sernik japoński – lekki i puszysty

Składniki:

  • 1 kg dobrego, tłustego sera
  • 8 szt jajek
  • 1 op budyniu waniliowego, lub śmietankowego (wielkość opakowania na 3/4l mleka)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 op cukru wanilinowego
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego i/lub arakowego
  • 2 małe opakowania herbatników Petit Beurre (na spód)

Sposób wykonania:

  • Herbatniki włóż do naczynia miksującego i pokrusz 10 sek/obr 6
  • Przełóż pokruszone herbatniki do tortownicy i lekko je ugnieć i rozprowadź tak, by zapełniły całe dno formy.
  • W rondelku rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia
  • Do naczynia miksującego włóż pokrojony na kawałki biały ser, zmiel 3 min/obr 6, przełóż ser do innego naczynia, umyj i wysusz naczynie miksujące
  • Do naczynia miksującego włóż motylek. Oddziel żółtka od białek. Wlej żółtka do naczynia miksującego, dodaj połowę cukru, oraz cukier wanilinowy ubij na puszystą, jasną masę 5 min/37°/obr 4, w razie potrzeby wydłuż czas ubijania o 2-3min
  • Wyjmij motylek, ustaw 5 minut, obroty 3 przez otwór w pokrywie dodawaj stopniowo zmielony ser, a następnie dodawaj po trochu suchy budyń, jogurt, aromaty, masło – przełóż do miski, umyj i wysusz naczynie miksujące
  • Do naczynia miksującego włóż motylek wlej białka jajek ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę 3 minuty/37°/obr 3,5, w trakcie ubijania dodawaj powoli cukier ( drugą połowę porcji).
  • Dodaj pianę z białek do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką
  • Rozgrzej piekarnik do 170° C
  • Wylej ciasto na tortownicę i wyrównaj powierzchnię łyżką
  • Tortownicę postaw na blasze wypełnionej wrzątkiem i wstaw do piekarnika (sernik będzie się piekł w tzw. kąpieli wodnej). Piecz 70 minut, góra-dół bez termoobiegu.
  • Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w zamkniętym piekarniku na 30 minut. Po upływie tego czasu, wyjmij blachę z wodą, a sernik pozostaw do wystygnięcia w piekarniku. Staraj się jak najmniej otwierać piekarnik podczas całego procesu pieczenia i stygnięcia.

Jeśli wykonasz przepis na: Sernik japoński – lekki i puszysty, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także