Sernik japoński – lekki i puszysty
Składniki:
- 1 kg dobrego, tłustego sera
- 8 szt jajek
- 1 op budyniu waniliowego, lub śmietankowego (wielkość opakowania na 3/4l mleka)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 1 szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 op cukru wanilinowego
- kilka kropli aromatu pomarańczowego i/lub arakowego
- 2 małe opakowania herbatników Petit Beurre (na spód)
Sposób wykonania:
- Herbatniki włóż do naczynia miksującego i pokrusz 10 sek/obr 6
- Przełóż pokruszone herbatniki do tortownicy i lekko je ugnieć i rozprowadź tak, by zapełniły całe dno formy.
- W rondelku rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia
- Do naczynia miksującego włóż pokrojony na kawałki biały ser, zmiel 3 min/obr 6, przełóż ser do innego naczynia, umyj i wysusz naczynie miksujące
- Do naczynia miksującego włóż motylek. Oddziel żółtka od białek. Wlej żółtka do naczynia miksującego, dodaj połowę cukru, oraz cukier wanilinowy ubij na puszystą, jasną masę 5 min/37°/obr 4, w razie potrzeby wydłuż czas ubijania o 2-3min
- Wyjmij motylek, ustaw 5 minut, obroty 3 przez otwór w pokrywie dodawaj stopniowo zmielony ser, a następnie dodawaj po trochu suchy budyń, jogurt, aromaty, masło – przełóż do miski, umyj i wysusz naczynie miksujące
- Do naczynia miksującego włóż motylek wlej białka jajek ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę 3 minuty/37°/obr 3,5, w trakcie ubijania dodawaj powoli cukier ( drugą połowę porcji).
- Dodaj pianę z białek do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką
- Rozgrzej piekarnik do 170° C
- Wylej ciasto na tortownicę i wyrównaj powierzchnię łyżką
- Tortownicę postaw na blasze wypełnionej wrzątkiem i wstaw do piekarnika (sernik będzie się piekł w tzw. kąpieli wodnej). Piecz 70 minut, góra-dół bez termoobiegu.
- Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w zamkniętym piekarniku na 30 minut. Po upływie tego czasu, wyjmij blachę z wodą, a sernik pozostaw do wystygnięcia w piekarniku. Staraj się jak najmniej otwierać piekarnik podczas całego procesu pieczenia i stygnięcia.
Jeśli wykonasz przepis na: Sernik japoński – lekki i puszysty, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!