Wegetariańskie empanadas – pieczone pierogi w latynoskim stylu

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Wegetariańskie empanadas wymyśliłam, gdy robiliśmy imprezę w stylu ameryki łacińskiej, a na której byli też wegetarianie. Tego dnia głównym daniem było chili con carne, ale że "con carne" jest zupełnie nieodpowiednie dla wegetarian, przygotowałam dla nich właśnie pieczone pierogi zrobione na styl meksykański.
Empanadas pochodzą z Argentyny. Jednakże znane są w całym latynoskim świecie. Często nadziewa się je wołowiną, lub kurczakiem (tutaj masz przepis na empanadas z wołowiną ). Można je piec, lub smażyć w głębokim oleju. Tak jak nasze pierogi posiadają wiele odmian. Mam więc nadzieję, że i moje wegetariańskie empanadas, staną się jedną z takich odmian i zasłużą na swoją nazwę.
Empanadas dobrze smakują na ciepło i na zimno. Są idealną przekąską na imprezę, ale też nadają się na danie obiadowe. Empanadas doskonale współgrają z różnymi salsami i tak je podaję. Te konkretnie były podane w towarzystwie klasycznej salsy pomidorowej i guacamole.
Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 20 min.
3 godziny
Czas całkowity: 4 godziny 20 min.
Mój przepis na:

Wegetariańskie empanadas, czyli pieczone pierogi na imprezę w latynoskim stylu

Składniki:

Ciasto

  • 150 g wody
  • 260 g masła
  • 1 łyżeczka soli (niecała)
  • 525 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 jajko (do posmarowania empanadas)

Farsz

  • 250 g czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża słodka papryka (ok 100g)
  • 1 mały batat (ok 100g)
  • 2 średnie marchewki (ok 100g)
  • 100 -150 g pieczarek
  • 20 g oleju słonecznikowego (lub rzepakowego, lub oliwy z oliwek)
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 125 g kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy)
  • 1/4 łyżeczki suszonej, mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej, mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki suszonych, mielonych liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Wodę, masło i sól podgrzej w garnuszku do rozpuszczenia masła
  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka, dodaj wodę z masłem, połącz składniki i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy
  • Wyłóż ciasto na folię spożywczą, uformuj kulę, włóż do lodówki na ok 3 godziny

Farsz

  • Zmiksuj fasolę, pozostaw w miseczce
  • Warzywa obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę
  • Pieczarki umyj i pokrój w nieduże plasterki
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć warzywa (bez fasoli i kukurydzy) i pieczarki i duś przez ok 10 minut
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę, fasolę, przyprawy, duś przez kolejne 10 minut, cały czas mieszając
  • Odstaw do całkowitego ostudzenia

Empanadas

  • Wyjmij ciasto z lodówki na obsypany mąką blat, podziel na 5 części
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C
  • Każdą część uformuj w wałek o grubości o 2-3 cm.
  • Odkrawaj z wałka kawałki 2-3 cm. każdy kawałek rozwałkuj na dość cienki placek o średnicy mniej więcej 10 -12cm
  • Układaj dobrą łyżkę farszu na środku placka, składaj na pół sklej brzegi i zawiń w falbankę jak na zdjęciu
  • Powstałe pierogi posmaruj rozkłóconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piecz ok 15 minut, lub do uzyskania złotego koloru

Wegetariańskie Empanadas z Thermomix

Ciasto
  • Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj masło i sól. Ustaw  3 min./60st/obr.2
  • Dodaj mąkę, jajka, proszek do pieczenia. Ustaw 2 min/ tryb wyrabiania ciasta (interwał)
  • Wyłóż ciasto na folię spożywczą, uformuj kulę, zawiń w folię włóż do lodówki na ok 3 godziny
Farsz
  • Fasolę zmiksuj w naczyniu miksującym 10 sekund/obr. 6 , przełóż do innego naczynia
  • W naczyniu miksującym umieść cebulę, czosnek, paprykę, batata i marchewkę. Rozdrobinij używając kopystki w trakcie pracy. Ustaw 4 sek./obr. 5
  • Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki  i oliwę. Ustaw 5 min./ 120 st/obr.2
  • Dodaj zmiksowaną fasolę, kukurydzę, przyprawy. Ustaw 7 min./95 st./ obroty wsteczne 1
  • Zdejmij miarkę i gotuj 7 min./95st./obroty wsteczne 2
  • Pozostaw do wystygnięcia
  • dalej postępuj jak w klasycznym przepisie

Jeśli wykonasz przepis na: Wegetariańskie empanadas, czyli pieczone pierogi na imprezę w latynoskim stylu, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także