Wegetariańskie empanadas, czyli pieczone pierogi na imprezę w latynoskim stylu
Składniki:
Ciasto
- 150 g wody
- 260 g masła
- 1 łyżeczka soli (niecała)
- 525 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 jajko (do posmarowania empanadas)
Farsz
- 250 g czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
- 100 g czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża słodka papryka (ok 100g)
- 1 mały batat (ok 100g)
- 2 średnie marchewki (ok 100g)
- 100 -150 g pieczarek
- 20 g oleju słonecznikowego (lub rzepakowego, lub oliwy z oliwek)
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 125 g kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy)
- 1/4 łyżeczki suszonej, mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonej, mielonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki suszonych, mielonych liści kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Ciasto
- Wodę, masło i sól podgrzej w garnuszku do rozpuszczenia masła
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka, dodaj wodę z masłem, połącz składniki i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy
- Wyłóż ciasto na folię spożywczą, uformuj kulę, włóż do lodówki na ok 3 godziny
Farsz
- Zmiksuj fasolę, pozostaw w miseczce
- Warzywa obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę
- Pieczarki umyj i pokrój w nieduże plasterki
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć warzywa (bez fasoli i kukurydzy) i pieczarki i duś przez ok 10 minut
- Dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę, fasolę, przyprawy, duś przez kolejne 10 minut, cały czas mieszając
- Odstaw do całkowitego ostudzenia
Empanadas
- Wyjmij ciasto z lodówki na obsypany mąką blat, podziel na 5 części
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C
- Każdą część uformuj w wałek o grubości o 2-3 cm.
- Odkrawaj z wałka kawałki 2-3 cm. każdy kawałek rozwałkuj na dość cienki placek o średnicy mniej więcej 10 -12cm
- Układaj dobrą łyżkę farszu na środku placka, składaj na pół sklej brzegi i zawiń w falbankę jak na zdjęciu
- Powstałe pierogi posmaruj rozkłóconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz ok 15 minut, lub do uzyskania złotego koloru
Wegetariańskie Empanadas z Thermomix
Ciasto- Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj masło i sól. Ustaw 3 min./60st/obr.2
- Dodaj mąkę, jajka, proszek do pieczenia. Ustaw 2 min/ tryb wyrabiania ciasta (interwał)
- Wyłóż ciasto na folię spożywczą, uformuj kulę, zawiń w folię włóż do lodówki na ok 3 godziny
- Fasolę zmiksuj w naczyniu miksującym 10 sekund/obr. 6 , przełóż do innego naczynia
- W naczyniu miksującym umieść cebulę, czosnek, paprykę, batata i marchewkę. Rozdrobinij używając kopystki w trakcie pracy. Ustaw 4 sek./obr. 5
- Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i oliwę. Ustaw 5 min./ 120 st/obr.2
- Dodaj zmiksowaną fasolę, kukurydzę, przyprawy. Ustaw 7 min./95 st./ obroty wsteczne 1
- Zdejmij miarkę i gotuj 7 min./95st./obroty wsteczne 2
- Pozostaw do wystygnięcia
- dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
Jeśli wykonasz przepis na: Wegetariańskie empanadas, czyli pieczone pierogi na imprezę w latynoskim stylu, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!