Zakręcone bułeczki śniadaniowe

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Mam dla Ciebie fantastyczny przepis na zakręcone bułeczki śniadaniowe. Delikatne i puszyste szybko znikną z talerzy największych niejadków. A gdy je pieczesz, dom wypełnia najpiękniejszy zapach świeżego pieczywa, niczym w piekarni…
Te bułeczki wystarczy posmarować pysznym domowym masłem i dżemem i właściwie nie trzeba lepszego śniadania. Przygotowane dzień wcześniej, rano nadal będą smakowite, a i dzień później zjesz je ze smakiem.
Kiedyś myśłałam, że przygotowanie bułeczek o takim kształcie to jakaś wielka wiedza tajemna. Długo więc nie brałam się za takie bułeczki, choć miałam wielką ochotę. Ale popadpatrywałam w internetach i okazało się, że nadanie bułeczkom takiej zakręconej formy jest bardzo proste. Wypróbowałam i myślę, że wyglądają tak, jak smakują, czyli fantastycznie.
Jeśli masz ochotę spróbować swoich sił z zakręconymi bułeczkami i zachwycić rodzinę ich formą. Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu.
Ilość porcji: 8 bułeczek
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 15 min.
1 hour 20 min.
Czas całkowity: 1 hour 45 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Zakręcone bułeczki śniadaniowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (plus do obsypania blatu)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 250 g mleka
  • 40 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko (do posmarowania bułeczek- opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wsyp 100g mąki, 30g drożdży, 20g cukru, 40g masła i wlej 100 g mleka. Ustaw TM na 30 sekund, obroty 3. Pozostaw na kilka minut, aby zaczyn zapracował
  • Dodaj pozostałą mąkę, sól, mleko, jajko ustaw trryb wyrabiania ciasta 3 minut. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości
  • Wyłóż ciasto na opruszony mąką blat i podziel na 8 części. Z każdej części uformuj wałeczek ok 30cm (grubości kciuka mniej więcej) Każdy wałeczek zawiąż na supełek i podłóż końce owijając powstałą w ten sposób pętelkę (jeden koniec od góry, drugi koniec od dołu). Tak powstałe zakręcone bułeczki pozostaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200℃, góra dół, bez termoobiegu
  • Zakręcone bułeczki piecz ok 15-20 minut do zrumienienia. Możesz przed wlożeniem do piekarnika posmarować je skłóconym jajkiem i ewentualnie posypać ulubionymi ziarnami. Ja tak się przejęłam tym zakręcaniem, że ich nie posmarowałam i zobacz jakie śliczne, rumiane wyszły. Niekoniecznie więc z tym jajkiem trzeba działać. Bez stresu, hi hi

Jeśli wykonasz przepis na: Zakręcone bułeczki śniadaniowe, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Robiłam!! Ale są pyszne!! Do Twoich bułek dałam 20g drożdzy i pięknie ciasto wyrosło. Myślę że na 10g też dałoby radę, sprawdzę następnym razem, gdyż bułki zostają z nami. Ogólnie ciasto jest mega plastyczne i sprężyste. Z Twojej proporcji wyszło mi 9, po tym co zobaczyłam po wyrośnięciu, to z 12 bym zrobiła bo takie wieeelkie wyszły. Przepis genialny! Polecam!!5 stars

Zobacz także