Kuchnia

Kuchnia, czyli głównie przepisy na moje ulubione dania i potrawy jednak nie tylko. Kuchnia to centrum domu i jego serce. W kuchni podobno są najlepsze imprezy i to ulubione miejsce do gadania, więc pojawią się tu pewnie też tematy inne, ale z kuchnią związane.

Likier kukułkowy – pomysł na świąteczny prezent

Po wrzuceniu na Facebook zdjęcia na którym był likier kukułkowy, otrzymałam mnóstwo próśb o przepis. Ten likier ze zdjęcia robiłam wg przepisu na Cookidoo, platformy z przepisami na Thermomix.

Wegańskie burgery z cieciorki i czerwonej fasoli w pszennej bułce

Nie musisz być weganinem, czy wegetarianinem, by od czasu do czasu zjeść takiego burgera. Wegańskie burgery są bardzo pyszne i zdrowe. No może ta bułeczka mogła być pełnoziarnista do pełni szczęścia, ale mały grzeszek raz na jakiś czas nie zaszkodzi. A dzięki temu grzeszkowi burgery smakują jak prawdziwe burgery z dobrej knajpy.

Ciasto Pani Walewska – inaczej pychotka

Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego ciasta, to koniecznie musisz spróbować. Ciasto Pani Walewska nie tylko pięknie wygląda, ale i obłędnie smakuje. Moja rodzinka już sobie je zażyczyła na święta. A myślę, że i poza świętami wejdzie do mojego repertuaru popisowych ciast dla gości. A swoją drogą ciekawe skąd się wzięła ta nazwa? Czy Pani Walewska lubiła je jeść, czy piec? Jak myślisz?

Pół na pół, czyli zabielany barszczyk czerwony z ziemniakami

„Pół na pół” – tę nazwę na barszczyk czerwony zabielany z ziemniakami wymyślił mój brat, gdy byliśmy dziećmi i tak już zostało. Proste jedzenie, ale my bardzo je lubimy. Prości z nas ludzie i nie wstydzimy się tego. Dlatego przynajmniej raz w miesiącu „Pół na Pół” musi na obiad być.

Thermomix – czy warto kupić?

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się, czy warto kupić Thermomix. Wiele znajomych go posiada, ale czy to nie jest tylko kolejna, modna zabawka, którą się kupuje pobawi i zostawia w kącie?

Aloo Gobi, czyli curry z kalafiora i ziemniaków prosto z Indii

Aloo Gobi, to kolejny pomysł na kreatywne wykorzystanie naszych, pospolitych warzyw. Jego główne składniki to kalafior i ziemniaki, (zobaczcie jak różna to potrawa od ostatnich klopsików zapiekanych z kalafiorem i ziemniakami).

Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem

Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem zrobiłam, by urozmaicić nasze codzienne, tradycyjne obiady. Właściwie składniki proste, wręcz pospolite: ziemniaki, kalafior, klopsiki, koperek. Nic wyjątkowego. Ale wykorzystane w odmienny sposób sprawiły, że zjedliśmy obiad ze smakiem i ciekawi efektu.

Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą

Zazwyczaj robiłam wątróbki drobiowe z samą cebulą. Jednakże tym razem postanowiłam nieco je urozmaicić i przyrządzić z dodatkiem jabłka. Gdzieś słyszałam, że to pysznie smakuje. Postanowiłam spróbować. I powiem, że dla mnie to strzał w dziesiątkę.

Canelloni z dynią na jesienny obiad

Na jesienny obiad proponuję canellonii z dynią. Dynia, to bardzo zdrowe warzywo, pełne witamin (A,E,K. C, B) i składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo). Cieszę się więc, że znalazłam jej nowe zastosowanie, ponieważ do tej pory z dyni robiłam tylko zupę.