Góra lodowa bez pieczenia – hit na wielkanocny stół
Składniki:
Ciasto
- 200 g kakaowych herbatników typu petit beurre
- 120 g małych, okrągłych biszkoptów
Masa budyniowa
- 1 L mleka
- 4 żółtka
- 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g)
- 200 g cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła (pokrojonego, w temp. pokojowej)
Polewa
- 150 ml wody
- 200 g masła
- 140 g cukru
- 250 g mleka w proszku (nie podmieniaj na mleko skondensowane, to właśnie mleko w proszku robi robotę)
- 2 łyżki kakao (zwykłego, bez cukru)
Sposób wykonania:
Masa budyniowa
- Do naczynia miksującego wlej 250 ml mleka, dodaj żółtka, budynie, cukier i mąkę. Miksuj 15 sek. / obr. 4.
- Dodaj pozostałe 750 ml mleka i gotuj 12 min / 90°C / obr. 3.(Po ugotowaniu masa powinna być gęsta jak klasyczny budyń.)
- Przełóż budyń do miski, przykryj folią spożywczą (żeby nie zrobił się kożuch) i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzoną masę budyniową miksuj z masłem: włóż miękkie masło do naczynia miksującego, ubij 2 min / obr. 4 z motylkiem, a następnie dodawaj po 3–4 łyżki zimnego budyniu co 15 sekund, aż zużyjesz całość. Miksuj do uzyskania puszystej konsystencji (około 2–3 minut).
Złożenie ciasta:
- Formę (24 x 35 cm) wyłóż folią typu strecz (całą łącznie z brzegami). Na dnie ułóż warstwę kakaowych herbatników
- Na herbatniki wyłóż połowę kremu budyniowego. Rozprowadź równomiernie
- Ułóż kolejną warstwę herbatników i przykryj resztą kremu
- Biszkopty przekrój na pół i wciskaj w krem pionowo, rzędami – to będzie nie tylko pyszne, ale też pięknie wygląda.
Polewa
- Do czystego naczynia miksującego wlej wodę, dodaj pokrojone masło i cukier. Podgrzewaj 6 min / 100°C / obr. 2.
- Dodaj mleko w proszku i miksuj 30 sek / obr. 4. Połowę masy rozprowadź na cieście łyżką, delikatnie wąskim strumieniem.
- Do pozostałej części dodaj kakao i miksuj 10 sek / obr. 4. Wylej jako drugą warstwę na ciasto.
- Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc
Jeśli wykonasz przepis na: Góra lodowa bez pieczenia – hit na wielkanocny stół, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!