Brownie – czekoladowa rozpusta

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Brownie to prawdziwa czekoladowa rozpusta. Szczególnie gdy się jest na diecie, jak ja teraz. Dlatego ja tylko skosztuję, a resztę zostawię dla Was.

Specjalistką od brownie w moim domu jest oczywiście Jagoda. Robi takie niesamowite, że trudno się oprzeć. To wyglądające jak zakalec ciasto, to esencja czekoladowości w czekoladowym cieście. I właśnie ten prawie płynny środek jest najlepszy. Już sam zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia powala. Więc jeśli nie macie silnej woli, by zatrzymać się na jednym kawałeczku, lepiej nie próbujcie go piec.

Składniki:

  • masło – 200 g
  • gorzka czekolada – 300 g
  • cukier – 1 szklanka
  • jajka – 3 szt
  • mąka – 1 szklanka
  • sól – jedna szczypta

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 160 st
  2. Niedużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  3. Roztapiamy na małym ogniu, w rondelku masło i 200 g czekolady, ciągle mieszamy aż do roztopienia, a następnie zestawiamy z ognia
  4. Miksujemy mikserem jajka z cukrem, a następnie dodajemy powoli czekoladę i masło do uzyskania gładkiej masy
  5. Dodajemy mąkę, oraz sól i ucieramy na jednolite ciasto
  6. Wykładamy na blaszkę i wyrównujemy
  7. Pozostałą czekoladę ścieramy na grubej tartce i posypujemy nią ciasto
  8. Pieczemy ok 35 min
  9. Z bólem czekamy aż ostygnie, by się wreszcie do niego dobrać!

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także