Jak wybrać idealny opiekacz do kanapek? Praktyczny przewodnik

Materiał zewnętrzny
A+A-
Reset

Opiekacz do kanapek to jedno z tych urządzeń, które docenia się dopiero po zakupie. Kto raz posmakuje ciepłych kanapek, już nie będzie chciał jeść innych. Aby jednak kanapki naprawdę były smaczne, trzeba kupić dobry opiekacz. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze.

Wielkość opiekacza

Wielkość opiekacza to pierwsza i najważniejsza rzecz, jaką trzeba ustalić przed zakupem. Klasyczny opiekacz umożliwia przyrządzenie jednorazowo dwóch kanapek na ciepło. Jeśli w domu jest więcej amatorów tego przysmaku, to lepszym wyjściem będzie zakup większego opiekacza do kanapek IK2502, który ma możliwość przyrządzenia czterech kanapek. W porannym pośpiechu na pewno wszyscy to docenią.

Większe opiekacze do kanapek zajmują nieco więcej miejsca na kuchennym blacie lub szafce. Warto mieć to na uwadze.

Moc opiekacza i możliwość regulacji

Moc opiekacza to jednocześnie informacja na temat tempa opiekania. Im wyższa moc, tym szybciej kanapki będą gotowe. Nie można jednak podnosić jej w nieskończoność. Przy zbyt dużej mocy zewnętrzna strona pieczywa przypali się, a w środku kanapka będzie zimna. Za optymalną moc można uznać 1400 W.

Funkcją, na którą warto zwrócić uwagę, jest możliwość regulacji mocy. Jeśli ktoś lubi ciepłe, ale niekoniecznie mocno chrupiące kanapki, wystarczy ją zmniejszyć.

Termostat utrzymujący stałą temperaturę

Dobry opiekacz do kanapek ma wbudowany termostat, który utrzymuje stałą temperaturę urządzenia. Informuje o tym lampka kontrolna. Dzięki temu można płynnie przyrządzić większą liczbę kanapek, urządzenie jest przez cały czas gotowe do pracy.

Stała temperatura jest ważna nie tylko ze względu na tempo przygotowywania posiłku. Jeśli włożymy kanapki do zimnego opiekacza, istnieje ryzyko ich przywarcia do płyty grzejnej, co może być kłopotliwe.

Nienagrzewające się uchwyty

Mogłoby się wydawać, że to standard, ale nie wszystkie urządzenia są na tyle nowoczesne, że nie wymagają obsługi w rękawicach ochronnych. Tymczasem zdecydowanie łatwiej jest otworzyć opiekacz ręką bez rękawicy lub kuchennych „łapek”. Przy wyborze urządzenia warto i na tę cechę zwrócić uwagę. W dobrym opiekaczu uchwyty są zimne nawet przy długotrwałej pracy.

Antypoślizgowe stopki

Opiekacz jest stosunkowo lekkim urządzeniem i dość łatwo go potrącić. Właśnie dlatego powinien mieć antypoślizgowe stopki, które zapobiegną przemieszczeniu przy mimowolnym uderzeniu.

Antypoślizgowe stopki powinny być takim samym standardem jak nienagrzewające się uchwyty, ale nie zawsze jest to oczywiste. Przed zakupem w sklepie stacjonarnym można poprosić o demonstrację. Przy zakupach w sklepie internetowym warto dokładnie przeczytać specyfikację urządzenia lub obejrzeć zdjęcia.

Dwie lampki kontrolne

Dlaczego dwie? Bo dzięki temu mamy dokładniejszą informację na temat stanu pracy urządzenia.

Pierwsza lampka powinna świecić się cały czas. Informuje ona o tym, że opiekacz jest podłączony do prądu.

Druga lampka informuje o stanie jego pracy. Gdy się zaświeci, urządzenie jest nagrzane i gotowe do opiekania kanapek.

Dwie lampki kontrolne ma opiekacz do kanapek ruddy ST11 ELDOM. W tym modelu zastosowano też nienagrzewające się uchwyty i stopki antypoślizgowe.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także