Wielkanocny żurek na wędzonce z jajkiem i białą kiełbasą
Składniki:
- 0,3 litra zakwasu
- 200 g wędzonki (np. boczku)
- 0,5 kg białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki chrzanu
- 4 jajka
- kilka ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- kilka szt liści laurowych
- 4 szt jajek (ugotowanych na twardo)
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
- białą kiełbasę i wędzonkę zalewamy zimną wodą , dodajemy przyprawy (bez majeranku) i wstawiamy by się gotowały
- dodajemy obrane ząbki czosnku u obraną cebulę
- zakwas roztrzepujemy i dolewamy do gotujących się wędlin
- dodajemy chrzan i śmietanę (śmietanę należy wcześniej „zahartować” odrobiną wywaru, aby się nie zważyła)
- dosypujemy otarty w dłoniach majeranek
- żur podajemy gorący, z laską kiełbasy, oraz jajkiem ugotowanym na twardo

Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Przyznaję się, sam opędzlowałem większość tej zupy… mniam