Wielkanocny żurek na wędzonce z jajkiem i białą kiełbasą
Składniki:
- 0,3 litra zakwasu
- 200 g wędzonki (np. boczku)
- 0,5 kg białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki chrzanu
- 4 jajka
- kilka ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- kilka szt liści laurowych
- 4 szt jajek (ugotowanych na twardo)
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
- białą kiełbasę i wędzonkę zalewamy zimną wodą , dodajemy przyprawy (bez majeranku) i wstawiamy by się gotowały
- dodajemy obrane ząbki czosnku u obraną cebulę
- zakwas roztrzepujemy i dolewamy do gotujących się wędlin
- dodajemy chrzan i śmietanę (śmietanę należy wcześniej „zahartować” odrobiną wywaru, aby się nie zważyła)
- dosypujemy otarty w dłoniach majeranek
- żur podajemy gorący, z laską kiełbasy, oraz jajkiem ugotowanym na twardo
Jeśli wykonasz przepis na: Wielkanocny żurek na wędzonce z jajkiem i białą kiełbasą, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!