Ciasto marchewkowe prosto z Dębowego Domu

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Przepis na ciasto marchewkowe dostałam od mojej przyjaciółki  z Dębowego Domu, która gdy nie produkuje cudnych drewnianych mebli, piecze wspaniałe ciasta. W jednym i drugim jest perfekcjonistką i to ogromnie w niej podziwiam. Bo pokażcie mi drugą kobietę, co będąc delikatną i piękną, dba o dom i dzieci, robi pyszne wypieki i jeszcze zna się na drewnianych meblach jak nikt. W przeciwieństwie do mebli, które są twarde i nie do pogryzienia, ciasto jest mięciutkie, świeże i pachnące bakaliami. No i można przemycić marchewkę do dziecięcej diety.

Składniki

  • 3-4 surowe marchewki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki obranych i posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania
  • tortownica do pieczenia

Wykonanie

  • Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tartce i odciskamy a z niej nadmiar soku
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Ubijamy mikserem ok 3 min. jaka, cukier i cukier waniliowy
  • Stopniowo dolewamy  olej ciągle mieszając
  • Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia
  • Powoli wsypujemy mieszankę do jajek nie zaprzestając ubijania
  • Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon
  • Dodajmy marchew i orzechy, dokładnie mieszamy całość łyżką
  • Natłuszczamy dokładnie tortownicę
  • Wylewamy ciasto na formę i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy ok 45 min. Sprawdzamy patyczkiem. Ciasto jest upieczone, gdy nie przykleja się do patyczka.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także