Mąka – podstawowy składniach licznych wypieków oraz potraw, znana już od bardzo wielu lat niemniej jednak nasze babcie nie miały tak dużego wyboru, jaki jest teraz. Kilkanaście lat temu na sklepowych półkach dostępne były jedynie takie rodzaje mąki jak pszenna i ziemniaczana. Dziś jest jednak zupełnie inaczej, w sklepie można nabyć mąkę orkiszową, mąkę do pizzy czy też mąkę do chleba.
Rodzaje i typy mąki
Mnogość rodzajów i typów mąki sprawia, że możemy dobrać tę najbardziej odpowiednią do rodzaju wypieku. Warto więc wiedzieć co oznaczają poszczególne typy.
Mąka pszenna
To jedna z najbardziej popularnych wśród mąk. Wytwarza się ją z pszenicy: z ziarna oczyszczonego o najmniejszej zawartości składników odżywczych oraz z ziarna pełnego, z którego otrzymuje się mąkę pełnowartościową najbogatszą w witaminy i minerały.
- Mąka pszenna typ 450 – doskonała do ciast biszkoptowych i tortów;
- Mąka wrocławska typ 500 – można ją wykorzystać do wypieku kruchych ciast, pierników i omletów;
- Mąka poznańska typ 500 – na jej bazie przygotujemy domowe makarony oraz lane kluski;
- Mąka kurpczatka typ 500 – idealna do wypieku babeczek oraz przygotowania makaronów i pierogów;
- Mąka luksusowa typ 550 – najczęściej wybierana do wypieków drożdżowych i ciast smażonych (faworki, pączki);
- Mąki typ 750, 1400, 1850, 2000 – zazwyczaj są wykorzystywane do wypieku pieczywa. Niemniej jednak typ 2000 to mąka razowa posiadająca bardzo dużo zdrowych związków;
- Mąka typ 3000 – jest to produkt z pełnego przemiału. Najczęściej wypieka się z niej chleby na zakwasie, ale również można z niej wykonać ciasto, makaron, a nawet pizzę.
Mąka orkiszowa
Jest to jedna z mąk posiadająca najwięcej składników odżywczych. Wyróżnia się też niższą zawartością glutenu od pszennej. Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do chlebów, ciast i naleśników.
Mąka z amarantusa
Nie każdy ją zna, jednak wciąż zyskuje na popularności. Wszystko dzięki wysokiej zawartości takich składników jak żelazo, wapń, magnez. Mąka z amarantusa jest również bogata w antyoksydanty oraz błonnik. Można ją stosować jako naturalny wspomagacz wypieków, ponieważ dzięki niej wypieki są pulchniejsze.
Jakie mąki za najbardziej wartościowe dla człowieka?
Wartość odżywcza mąki uzależniona jest od stopnia przemiału ziaren. Łatwo można to rozpoznać po kolorze mąki. Im jaśniejsza, tym niższy jest jej typ natomiast im ciemniejsza tym typ wyższy. Najbardziej odżywcze są oczywiście odmiany z pełnego przemiału. Niemniej jednak do wypieków ciast, najlepiej sprawdzają się mąki o niskim numerze.