Dietetyczna tarta warzywna z kurczakiem na ziemniakach

Tarta warzywna, to mój autorski przepis- eksperyment. Tak na prawdę, to szukałam przepisu na jakąś zapiekankę z ziemniakami i brokułem, ponieważ to połączenie wydaje mi się wyjątkowo pyszne. Jednak, jak zwykle poniosła mnie fantazja i wymyśliłam, że w sumie to mogłaby być taka tarta ziemniaczano – brokułowa.

Zaczęłam szukać w sieci, czy ktoś wpadł na taki pomysł, z cichą nadzieją, że będą pierwsza. Jednak,jak to zwykle bywa, okazało się, że najciemniej pod latarnią, a przepis na tartę miała jedna z moich zaprzyjaźnionych i jednocześnie ulubionych blogerek Ania z Opycha.pl  

Wcale mnie zdziwił u Ani taki przepis, ponieważ jako jedna z nielicznych blogerek zajmujących się tematyką kulinarną ma odwagę tworzyć i wypróbowywać niestandardowe, niespotykane przepisy i połączenia smaków. Można powiedzieć wręcz, że czasem tak trochę pod prąd płynie. Bardzo ją za to podziwiam i chętnie podglądam co tam nowego upichciła.

Wracając do tarty brokułowo – ziemniaczanej. W trakcie przyglądania się przepisowi Ani i robienia listy zakupów, przypomniał mi się mały, acz istotny szczegół: jeden z członków mojej rodziny nie lubi brrrrokułów (zawsze mocno podkreślając to „brrrr”), a druga moja gwiazdeczka nie ruszy boczku. a poza tym boczek tuczy i ma być light. Tak więc pomysł zrobienia tarty ziemniaczano-brokułowej z boczkiem, że się tak wyrażę, padł.

Jednak tak się nastawiłam na tartę, że wymyśliłam „coś na kształt”, co zaakceptowała tzw. większość (demokracja jest czasami straszna) i powstała dietetyczna tarta ziemniaczano – warzywna z kurczakiem, którą Wam (częściowo nadjedzoną – ktoś nie mógł doczekać do zdjęcia), niniejszym prezentuję.:
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Kalorii na 100 g: 200
Mój przepis na:

Dietetyczna tarta warzywna z kurczakiem na ziemniakach

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 200 g wędliny z kurczaka
  • 1 mała pierś kurczaka
  • 1 paczka mrożonych warzyw (marchew, fasola, papryka cukinia)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina oleju (do wysmarowania formy)

Sposób wykonania:

  • pierś kurczaka myjemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy z garnka, czekamy aż ostygnie i kroimy w dość grubą kostkę
  • ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
  • ugotowane ziemniaki tłuczemy na pure (nie mielimy itp) i czekamy aż trochę przestygną
  • nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st C
  • formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy plastrami wędliny z kurczaka
  • na wędlinie rozkładamy ziemniaki tworząc niewysoki rant na brzegu tarty
  • układamy kawałki kurczaka i rozsypujemy na całości zamrożone warzywa
  • roztrzepujemy jajka, mleko i jogurt doprawiając delikatnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • powstałą masę wylewamy na tartę
  • pieczemy w piekarniku bez przykrycia ok. 45 minut, do stworzenia się złocistej skorupki na tarcie
  • kroimy jak pizzę i nakładamy łopatką na talerze
  • jemy, mniam!

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.