1,9K
Mając masę wcześniej przygotowanego dżemu mirabelkowego (przepis na blogu), oraz pozostałości po budyniu ze śniadania wpadłam na pomysł zrobienia prostego ciasta tak, by połączyć ze sobą te składniki. Efekt przeszedł moje oczekiwania.
Składniki na budyń śmietankowy:
- 1 szklanka śmietany kremówki 30-36%
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
Przygotowanie budyniu:
- Do miski wlej śmietanę, dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszaj
- Mleko przelej do garnka i zagotuj.
- Przygotowaną wcześniej śmietanę z żółtkiem i mąką dolewaj do gotującego się mleka powoli jednocześnie mieszając. (Budyń zaskakująco szybko gęstnieje, trzeba uważać żeby nie powstały grudki.
- Do budyniu dodaj cukru wg. smaku. 2 łyżki to dość dużo dla mnie, więc daję trochę mniej.
Składniki na ciasto:
- spód do ciast biszkoptowy 3 warstwy lub własnoręcznie robiony biszkopt
- dżem mirabelkowy
- budyń śmietankowy
- 250 g serka mascarpone
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej, zależy od gustu
- sok malinowy do rozcieńczenia z wodą lub herbata zwykła
Przygotowanie ciasta:
- Na talerzu połóż pierwszą warstwę biszkoptu i posmaruj dżemem tak, by po przykryciu go następną za bardzo nie wypłynął.
- Dołóż drugą warstwę i polej delikatnie przygotowaną herbatą bądź rozcieńczonym sokiem malinowym. Posmaruj biszkopt budyniem śmietankowym.
- Połóż ostatnią warstwę i nasącz ją sokiem tak jak poprzednią po czym posmaruj serkiem mascarpone tak, żeby powierzchnia była mniej-więcej gładka.
- Tabliczkę czekolady wrzuć do garnka i rozpuść na piecyku podgrzewając ją najpierw na niskim ogniu, a gdy trochę już się rozpłynie – na wyższym.
- Płynną czekoladę rozlej na powierzchni ciasta w dowolny wzór.
- Wstaw ciasto do lodówki na noc lub na cały dzień. Po 10 godzinach powinno być już spójną masą. Wyjmij je wtedy z lodówki i ciesz się smakiem!
Smacznego 🙂