Papryki faszerowane nuggetsami na sposób prowansalski

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Papryki faszerowane to już klasyk w naszych kuchniach. Dlatego chciałabym dzisiaj przedstawić Wam nowy pomysł na przygotowanie faszerowanych papryk, który zadziwi waszych gości i wprowadzi element zaskoczenia na wasze stoły. Troszkę przy nim więcej pracy, niż przy poprzednich moich przepisach, ale efekt murowany.

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • jajko
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • 4 papryki w różnych kolorach
  • opakowanie mozzarelli – wiórki
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki parmezanu

Wykonanie

  • mięso myjemy i kroimy na kawałki (tak by powstały nuggetsy)
  • na jeden talerz wysypujemy mąkę
  • na drugi – wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich i szczyptą soli
  • na trzeci – wysypujemy bułkę tartą
  • kawałki kurczaka obtaczamy po  kolei: w mące, jajku, bułce tartej
  • smażymy nuggetsy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, lub pieczemy w piekarniku w temp. 180% do uzyskania złotego koloru
  • papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, myjemy
  • przygotowujemy sos z przecieru pomidorowego, startego parmezanu (łyżka, dwie) z dodatkiem szczypty ziół prowansalskich
  • do papryk wkładamy po kilka nuggetsów
  • polewamy sosem
  • posypujemy wiórkami mozarelli i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
  • pieczemy w temperaturze 180% aż do lekkiego zrumienienia sera

Tak przygotowaną przystawkę możemy podawać na ciepło, lub na zimno. W każdym przypadku smakuje niesamowicie.

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także