Skrzyp polny – chwast czy lecznicze zioło?

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Skrzyp polny, moje utrapienie. Rozrasta się jak szalony zagłuszając inne rośliny pod moim domem. Wyrasta nawet spod żwiru. Do niedawna myślałam o nim jako o przykrym chwaście. Okazuje się jednak, że jest to zioło o bardzo wielu zaletach.

Skrzyp polny – lekarstwo od babci

A wszystko dzięki naszej babci, która nie mogła słuchać jak moja córka narzekała na swoje słabe włosy. Pewnego dnia podczas rozmowy na temat włosów, zapytała: „A czemu ty nie pozbierasz skrzypu spod domu i nie zrobisz płukanki?”. Kasia trochę się opierała wierząc w siłę środków dostępnych poprzez apteki i drogerie, ale dała się namówić i nie pożałowała. Włosy zaczęły nabierać blasku i objętości. Na fali sukcesu zaczęłyśmy czytać na temat właściwości skrzypu polnego, jego zastosowania i sposobów przygotowania do użycia i oto co wyczytałyśmy:

Skrzyp polny – właściwości

Skrzyp polny, to zioło o bardzo dużej mocy. Zanim rozwinęła się współczesna farmacja, miał bardzo szerokie zastosowanie między innymi jako lek na choroby układu moczowego, krwotoki, reumatyzm, wypadanie włosów.

I rzeczywiście. Medycyna ludowa się nie myliła. Skrzyp polny posiada wiele właściwości leczniczych:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • ma właściwości moczopędne
  • zapobiega krwotokom
  • pomaga w tworzeniu się krwi
  • ma działanie przeciwreumatyczne
  • przyspiesza gojenie
  • działa ściągająco
  • pobudza przemianę materii
  • odtruwa organizm

Skrzyp dzięki zawartości krzemionki zapobiega wypadaniu włosów, oraz ich przetłuszczaniu. Wzmacnia też paznokcie.Wspaniale działa zarówno świeżo zerwany, jak i suszony.

Możemy stosować go w formie naparów do picia,płukanek, okładów i dodawać do kąpieli.

Skrzyp nazywany jest też „skrzypiącą choinką”, ponieważ nadepnięty chrzęści pod butem. Dźwięk ten zawdzięcza dużej zawartości krzemu, który to odpowiada za elastyczność naczyń krwionośnych, odbudowę tkanki łącznej i właściwą kondycję włosów, paznokci i skóry. Zapobiega powstawaniu złogów w układzie moczowym.

To nie wszytko. Skrzyp polny zawiera także flawonoidy, sole potasu, kwasy organiczne, saponiny, fitosterole, witaminę C, garbniki, związki żywicowe, oraz karotenoidy.

Przygotowanie naparu do picia, lub płukania jest bardzo proste. Wystarczy skrzyp świeży, bądź suszony zalać zimną wodą, a następnie zagotować.

Skrzyp przed suszeniem dobrze jest obrać z brzydszych gałązek, powiązać w pęczki i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu.

Ta roślina pamiętająca czasy dinozaurów to dowód na mądrość przyrody, która sama podsuwa nam lekarstwa na wszystko. I mądrość naszej babci, która potrafi ją wykorzystać…

Dziękuję Kasiu za pomysł na ten wpis i zdjęcia.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także