Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe
Składniki:
- 230 g mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 550 g mąki pszennej (plus garść do oprószenia blatu)
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2-3 łyżki (mleka)
- 2-3 łyżki ulubionych ziaren (np. sezam, czarnuszka, słonecznik, płatki owsiane, siemię lniane)
Sposób wykonania:
- W naczyniu miksującym umieść jajka, mleko, pokruszone drożdże, cukier, mąkę, sól. Ustaw 3 minuty, tryb wyrabiania ciasta
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat. Podziel ciasto na 12 równych kawałków.
- Z każdego kawałka uformuj kulkę
- Przykryj kulki czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut (w ciepłe miejsce)
- Wstaw piekarnik, aby się rozgrzał do 200° C
- Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia
- Podrośnięte bułeczki przełóż na blachy, posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i posyp ulubionymi ziarnami – możesz pominąć ten etap. Bułki będą równie dobre
- Wstaw bułki do piekarnika, a następnie piecz je (góra dół, bez termoobiegu) ok 25 minut, lub do uzyskania złotego koloru
- Wyjmij bułeczki z piekarnika zaraz po upieczeniu, pozostaw do przestygnięcia
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
O tak, Thermomix to świeże, pachnące pieczywo każdego ranka 🙂
to prawda 😉