Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe

Kasia Potargana
2 komentarze

I znów mamy rok szkolny. I znów szykowanie śniadań. Być może biegasz co rano do piekarni po świeże bułeczki. A co byś powiedziała, jakbyś zamiast wstawać i wychodzić na chłód i słotę, zrobiła bułeczki sama, gdzieś pomiędzy porannym makijażem, a ścieleniem łóżka?
Pewnie myślisz, że trochę przesadzam. Nie da się tak szybko przygotować bułek. Ja jednak Cię zapewniam, że w sumie zajmie Ci to 45 minut razem z pieczeniem. A takie bułeczki – mmmm … Sama radość! Gorące, chrupiące, pachnące… Myślę, że wyjście do sklepu po bułki trwa tyle samo. Jak myślisz?
Nie biegasz po bułki co rano? Wspaniale Kochana! Też jestem zdania, że bułeczki z wczoraj nadają się na śniadanie, a będziesz bardziej wyspana. Powyższy akapit napisałam dla dziewczyn, które wolą bułeczki jeszcze gorące. Każda z nas ma swój styl i każdy jest dobry, bo dla każdej z nas co innego jest ważne. I to jest piękne, że jesteśmy różne, prawda?
Jeżeli więc należysz do tych dziewczyn, które nie wstają rano po gorące bułki, ale nadal chcesz fajnych, świeżych bułeczek na śniadanie dla rodziny, możesz je przygotować wieczorem dzień przed. Zakręcisz ciasto, odstawisz do wyrośnięcia i możesz zrobić sobie wieczorną pielęgnację, nałożyć jakąś maseczkę, albo obejrzeć ulubiony serial. Bułeczki będą się robiły prawie same.
Z resztą przekonaj się sama. Zapraszam Cię do spróbowania mojego przepisu.
Bułeczki przygotowałam w Thermomix TM6, dlatego i przepis jest z użyciem Thermomixa
Ilość porcji: 12 sztuk
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 25 min.
15 min.
Czas całkowity: 45 min.
Mój przepis na:

Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe

Składniki:

  • 230 g mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki pszennej (plus garść do oprószenia blatu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki (mleka)
  • 2-3 łyżki ulubionych ziaren (np. sezam, czarnuszka, słonecznik, płatki owsiane, siemię lniane)

Sposób wykonania:

  • W naczyniu miksującym umieść jajka, mleko, pokruszone drożdże, cukier, mąkę, sól. Ustaw 3 minuty, tryb wyrabiania ciasta
  • Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat. Podziel ciasto na 12 równych kawałków.
  • Z każdego kawałka uformuj kulkę
  • Przykryj kulki czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut (w ciepłe miejsce)
  • Wstaw piekarnik, aby się rozgrzał do 200° C
  • Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia
  • Podrośnięte bułeczki przełóż na blachy, posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i posyp ulubionymi ziarnami – możesz pominąć ten etap. Bułki będą równie dobre
  • Wstaw bułki do piekarnika, a następnie piecz je (góra dół, bez termoobiegu) ok 25 minut, lub do uzyskania złotego koloru
  • Wyjmij bułeczki z piekarnika zaraz po upieczeniu, pozostaw do przestygnięcia
Upieczone bułeczki przechowuj przykryte ściereczką, lub w chlebaku.  
Bułeczki śniadaniowe będą fantastycznie smakowały z masłem własnej roboty. Przepis na masło znajdziesz na moim blogu. 
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

O tak, Thermomix to świeże, pachnące pieczywo każdego ranka 🙂

Zobacz także