Gołąbki w sosie pomidorowym

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Gołąbki w sosie pomidorowym jadam pasjami. Zawsze, gdy są na obiad mam małe święto. Jest przy nich trochę pracy, ale przyjemność jedzenia wynagradza trud i czas w nie włożony. A do tego ilość, jaka wychodzi z jednej kapusty, wystarcza zazwyczaj na dwa obiady, więc następnego dnia mam w kuchni wolne.

Lista zakupów:

  • Średnia główka kapusty
  • Pół kilo dowolnego mięsa mielonego
  • Szklanka ugotowanego ryżu
  • Dwie małe cebule
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Dwie, trzy łyżki oleju
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Kapustę obieramy z brzydkich liści, myjemy i gotujemy w całości aż zmięknie na tyle by dało się zawijać liście. Zostawiamy do wystygnięcia (ja robię to dzień wcześniej)
  • Obieramy i drobno siekamy cebule
  • Mięso łączymy z ryżem i cebulą, doprawiamy do smaku
  • Oddzielamy liście z główki kapusty uważając, by się nie rozpadły i wycinając zgrubiałe, stwardniałe części (jeśli takie są)
  • Na liście nakładamy farsz i ciasno zawijamy tak by schować też boki do środka (możecie owinąć je jeszcze nitką, żeby się nie rozpadły)
  • Na dno dużego garnka nalewamy olej, tak by tylko przykrył dno
  • Układamy ciasno gołąbki obok siebie, a następnie warstwami jedne na drugich.
  • Podlewamy wodą tak, by górne gołąbki lekko wystawały
  • Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zagotowujemy i dalej gotujemy na niewielkim ogniu
  • W połowie gotowania rozprowadzamy w tworzącym się sosie, koncentrat pomidorowy

Przy robieniu gołąbków zostają małe liście i głąb. Bardzo lubię taką kapustę ugotowaną w „gołąbkowym” sosie, wrzucam je więc  do garnka i gotuję razem z gołąbkami, ale jak macie inny pomysł, chętnie skorzystam. 🙂

Gołąbki mogą stanowić samodzielne danie. Możecie też podawać je z chlebem, lub ziemniakami.

Smacznego

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także