Likier pomarańczowy na bazie ajerkoniaku

Kasia Potargana
6 komentarzy
W ubiegłym tygodniu podałam przepis na likier kukułkowy, który może stać się świetnym świątecznym prezentem. Duże zainteresowanie budził też na moim profilu FB likier pomarańczowy. Ten także wykonałam wg przepisu z Cookidu. Jednak przed nabyciem Thermomix'a także robiłam liker pomarańczowy i chętnie podzielę się takim "analogowym"przepisem. Przepis tradyjcyjny, jest o tyle trudny, że trzeba bardzo uważać, aby nie zważyć jajek i mleka dolewając alkohol. Jednak przy odrobinie wprawy jest to wykonalne. Thermomix taki likier robi nam dużo szybciej i właściwie nie ma ryzyka, że się nie uda. Likier obłędnie pachnie i smakuje niebiańsko. Musisz go spróbować!
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Likier pomarańczowy na bazie ajerkoniaku

Składniki:

  • 250 g spirytusu
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 duża pomarańcza

Sposób wykonania:

  • Pomarańczę sparz, obetrzyj skórkę na bardzo drobnej tartce
  • Wyciśnij sok z pomarańczy
  • Zagotuj mleko i zostaw do przestudzenia
  • Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel
  • Wystudzone mleko powoli dodawaj do jajek i mieszaj łyżką
  • Do powstałej masy dodawaj powoli. pościance spirytus, cały czas mieszając
  • Dodaj sok pomarańczowy i otartą skórkę pomarańczy
  • Przelej do butelek i wstaw do lodówki na 72 godziny, żeby się przegryzło
  • Likier przechowuj w lodówce
Mam nadzieję, że i ten likier przypadnie Ci do gustu. Ja za nim przepadam!

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dag

Strasznie mocny wyszedl

Dag

Bardzo zgęstniał w lodówce. Da się coś z tym zrobić?

Dag

A mogę dodać np śmietanki 30%?

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności