Likier pomarańczowy na bazie ajerkoniaku
Składniki:
- 250 g spirytusu
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 duża pomarańcza
Sposób wykonania:
- Pomarańczę sparz, obetrzyj skórkę na bardzo drobnej tartce
- Wyciśnij sok z pomarańczy
- Zagotuj mleko i zostaw do przestudzenia
- Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel
- Wystudzone mleko powoli dodawaj do jajek i mieszaj łyżką
- Do powstałej masy dodawaj powoli. pościance spirytus, cały czas mieszając
- Dodaj sok pomarańczowy i otartą skórkę pomarańczy
- Przelej do butelek i wstaw do lodówki na 72 godziny, żeby się przegryzło
- Likier przechowuj w lodówce
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Strasznie mocny wyszedl
To fakt. Jest mocny 🙂
Bardzo zgęstniał w lodówce. Da się coś z tym zrobić?
Te likiery rzeczywiście gęstnieją. Taka ich uroda. Można dodać nieco alkoholu, lub wody i zblendować raz jeszcze.
A mogę dodać np śmietanki 30%?
Myślę, że jak najbardziej