Czytasz teraz
Likier pomarańczowy na bazie ajerkoniaku

Likier pomarańczowy na bazie ajerkoniaku

Kasia Potargana
W ubiegłym tygodniu podałam przepis na likier kukułkowy, który może stać się świetnym świątecznym prezentem. Duże zainteresowanie budził też na moim profilu FB likier pomarańczowy. Ten także wykonałam wg przepisu z Cookidu. Jednak przed nabyciem Thermomix'a także robiłam liker pomarańczowy i chętnie podzielę się takim "analogowym"przepisem. Przepis tradyjcyjny, jest o tyle trudny, że trzeba bardzo uważać, aby nie zważyć jajek i mleka dolewając alkohol. Jednak przy odrobinie wprawy jest to wykonalne. Thermomix taki likier robi nam dużo szybciej i właściwie nie ma ryzyka, że się nie uda. Likier obłędnie pachnie i smakuje niebiańsko. Musisz go spróbować!
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Likier pomarańczowy na bazie ajerkoniaku

Składniki:

  • 250 g spirytusu
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 duża pomarańcza

Sposób wykonania:

  • Pomarańczę sparz, obetrzyj skórkę na bardzo drobnej tartce
  • Wyciśnij sok z pomarańczy
  • Zagotuj mleko i zostaw do przestudzenia
  • Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel
  • Wystudzone mleko powoli dodawaj do jajek i mieszaj łyżką
  • Do powstałej masy dodawaj powoli. pościance spirytus, cały czas mieszając
  • Dodaj sok pomarańczowy i otartą skórkę pomarańczy
  • Przelej do butelek i wstaw do lodówki na 72 godziny, żeby się przegryzło
  • Likier przechowuj w lodówce
Uwagi dodatkowe
Mam nadzieję, że i ten likier przypadnie Ci do gustu. Ja za nim przepadam!
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
0
Napisz coś od Siebiex
()
x