Na ogórki małosolne czekamy całą zimę i wypatrujemy ich z niecierpliwością każdej wiosny. Chrupiące, słodkawe, jednocześnie lekko szczypiące w język. Jeden z najbardziej charakterystycznych smaków lata.Uwielbiam ogórki małosolne w każdej konfiguracji. Na kanapkach z wędliną i serem. Na kanapkach z samym masłem. Z suchą bułą w ręku i przegryzane kiełbasą, lub jako dodatek do obiadu, czy grilla. Największy urok mają te pierwsze, wykradane ze słoja prawie zaraz po wstawieniu.Gospodynie czasem boją się robić ogórki małosolne, obawiając się trudnych procedur przygotowania. Nic bardziej mylnego. Ogórki robi się szybko i łatwo. Dobrze do kiszenia wybrać małe i jędrne sztuki. Są wtedy smaczne i chrupkie.
Ilość porcji: 6 osób
Drukuj przepis
Mój przepis na:Ogórki małosolne
Składniki:
- 2 kg małych (świeżych ogórków gruntowych)
- 1 duży pęczek kopru
- 1 główka czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- 2 łyżki soli
- liście chrzanu
- liście czarnej porzeczki (lub liście wiśni)
- 2 litry wody do zalania ogórków
Sposób wykonania:
- Myjemy ogórki, koper, liście, chrzan
- Kroimy czosnek w poprzeczne plastry (będą ciekawą ozdobą słoja)
- Obieramy chrzan i kroimy w słupki
- W dużym słoju przekładamy ciasno warstwami ogórki, chrzan, koper, liście chrzanu i czarnej porzeczki
- Wsypujemy sól do gorącej wody (1 łyżka soli na 1 litr wody)
- Zalewamy ogórki
- Dociskamy ogórki talerzykiem i postawionym na nim czystym kamieniem, lub słoikiem z wodą.
- Po kilkunastu godzinach ogórki powinny już nadawać się do jedzenia
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Świetny przepis