Ogórki małosolne
Składniki:
- 2 kg małych (świeżych ogórków gruntowych)
- 1 duży pęczek kopru
- 1 główka czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- 2 łyżki soli
- liście chrzanu
- liście czarnej porzeczki (lub liście wiśni)
- 2 litry wody do zalania ogórków
Sposób wykonania:
- Myjemy ogórki, koper, liście, chrzan
- Kroimy czosnek w poprzeczne plastry (będą ciekawą ozdobą słoja)
- Obieramy chrzan i kroimy w słupki
- W dużym słoju przekładamy ciasno warstwami ogórki, chrzan, koper, liście chrzanu i czarnej porzeczki
- Wsypujemy sól do gorącej wody (1 łyżka soli na 1 litr wody)
- Zalewamy ogórki
- Dociskamy ogórki talerzykiem i postawionym na nim czystym kamieniem, lub słoikiem z wodą.
- Po kilkunastu godzinach ogórki powinny już nadawać się do jedzenia
Jeśli wykonasz przepis na: Ogórki małosolne, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255