Ogórki małosolne
Składniki:
- 2 kg małych (świeżych ogórków gruntowych)
- 1 duży pęczek kopru
- 1 główka czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- 2 łyżki soli
- liście chrzanu
- liście czarnej porzeczki (lub liście wiśni)
- 2 litry wody do zalania ogórków
Sposób wykonania:
- Myjemy ogórki, koper, liście, chrzan
- Kroimy czosnek w poprzeczne plastry (będą ciekawą ozdobą słoja)
- Obieramy chrzan i kroimy w słupki
- W dużym słoju przekładamy ciasno warstwami ogórki, chrzan, koper, liście chrzanu i czarnej porzeczki
- Wsypujemy sól do gorącej wody (1 łyżka soli na 1 litr wody)
- Zalewamy ogórki
- Dociskamy ogórki talerzykiem i postawionym na nim czystym kamieniem, lub słoikiem z wodą.
- Po kilkunastu godzinach ogórki powinny już nadawać się do jedzenia
Jeśli wykonasz przepis na: Ogórki małosolne, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!