Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu – oczywiście nie tylko dla wegan
Składniki:
- 200 g naturalnego tofu (twardego)
- 150 g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
- 800 g pomidorów z puszki
- 200-250 g czerwonej fasoli z puszki
- 150 g cukinii
- 300 g czerwonej papryki (mogą być też inne kolory)
- 2 duże cebule (białe, lub czerwone)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 10 g świeżej papryczki chili
- 2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1.5 łyżeczki soli
- 20 g oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
- Kmin rzymski upraż na suchej patelni przez chwilę
- Posiekaj drobno czosnek, cebulę, papryczkę chili, dodaj wraz z olejem do kminu. Podsmaż ok 1 minutę, następnie duś pod przykryciem 2 minuty
- Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ok 3 cm kawałki
- Cukinię umyj, podkrój na 3 cm kawałki
- Pomidory wyjmij z zalewy, pokrój w grubą kostkę (chyba, już są pokrojone)
- Do przypraw na patelni wrzuć paprykę, cukinię, pomidory, zalewę z pomidorów, fasolę – duś ok 30 minut po przykryciem, od czasu do czasu mieszając
- Dodaj pozostałe przyprawy, kukurydzę, oraz tofu – duś pod przykryciem ok 15 minut od czasu do czasu mieszając
Jeśli wykonasz przepis na: Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu – oczywiście nie tylko dla wegan, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu-wersja na Thermomix z użyciem osłony noża miksującego
- Wsyp kmin rzymski do naczynia miksującego, ustaw 2 min, 120 St, obroty 1
- Dodaj posiekane czosnek, cebulę, papryczkę chili, oraz olej ustaw 5 sek, obroty 5
- Zgarnij składniki na dno naczynia miksującego, ustaw 3 minuty, 120 St, obroty 1
- Wyjmij składniki z naczynia,, załóż osłonę noża
- Włóż składniki z powrotem do naczynia
- Dodaj pokrojoną w 3 cm kawałki cukinię i paprykę, fasolę, pozostałe przyprawy. Ustaw 30 minut, 98 St, obroty wsteczne 0,5
- Dodaj tofu i kukurydzę. Ustaw 15 minut, 98 St, obroty wsteczne, 1
Mam nadzieję, że wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu przypadnie Ci do gustu. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę udostępnij go znajomym.