Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu – oczywiście nie tylko dla wegan
Składniki:
- 200 g naturalnego tofu (twardego)
- 150 g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
- 800 g pomidorów z puszki
- 200-250 g czerwonej fasoli z puszki
- 150 g cukinii
- 300 g czerwonej papryki (mogą być też inne kolory)
- 2 duże cebule (białe, lub czerwone)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 10 g świeżej papryczki chili
- 2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1.5 łyżeczki soli
- 20 g oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
- Kmin rzymski upraż na suchej patelni przez chwilę
- Posiekaj drobno czosnek, cebulę, papryczkę chili, dodaj wraz z olejem do kminu. Podsmaż ok 1 minutę, następnie duś pod przykryciem 2 minuty
- Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ok 3 cm kawałki
- Cukinię umyj, podkrój na 3 cm kawałki
- Pomidory wyjmij z zalewy, pokrój w grubą kostkę (chyba, już są pokrojone)
- Do przypraw na patelni wrzuć paprykę, cukinię, pomidory, zalewę z pomidorów, fasolę – duś ok 30 minut po przykryciem, od czasu do czasu mieszając
- Dodaj pozostałe przyprawy, kukurydzę, oraz tofu – duś pod przykryciem ok 15 minut od czasu do czasu mieszając
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu-wersja na Thermomix z użyciem osłony noża miksującego
- Wsyp kmin rzymski do naczynia miksującego, ustaw 2 min, 120 St, obroty 1
- Dodaj posiekane czosnek, cebulę, papryczkę chili, oraz olej ustaw 5 sek, obroty 5
- Zgarnij składniki na dno naczynia miksującego, ustaw 3 minuty, 120 St, obroty 1
- Wyjmij składniki z naczynia,, załóż osłonę noża
- Włóż składniki z powrotem do naczynia
- Dodaj pokrojoną w 3 cm kawałki cukinię i paprykę, fasolę, pozostałe przyprawy. Ustaw 30 minut, 98 St, obroty wsteczne 0,5
- Dodaj tofu i kukurydzę. Ustaw 15 minut, 98 St, obroty wsteczne, 1
Mam nadzieję, że wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu przypadnie Ci do gustu. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę udostępnij go znajomym.

Wygląda mega smacznie taki gulasz 🙂 Bez mięsa też może smakować super 🙂
No powiem Ci, że coraz bardziej lubię wege smaki 🙂