Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu – oczywiście nie tylko dla wegan

Kasia Potargana
2 komentarze
Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu to pyszne i sycące danie dla całej rodziny także takiej mięsożernej. Przecież nie zawsze na obiad musi być mięso, prawda? Gulasz w smaku nawiązuje nieco do kuchni meksykańskiej. Jeśli więc lubisz kuchnię meksykańską jak najbardziej możesz się skusić.
Nasz dom to przykład wzajemnej tolerancji. Razem i w zgodzie mieszkają skrajni mięsożercy i weganie. Jakoś się dogadujemy i mentalnie i organizacyjnie, choć często posiłki przygotowujemy na dwa garnki. Jednak w przypadku tego gulaszu, drugi garnek jest niepotrzebny.
Jeśli jesteś uczulona/ny na tofu, a jesz mięso, możesz tofu zastąpić podsmażoną piersią kurczaka.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu – oczywiście nie tylko dla wegan

Składniki:

  • 200 g naturalnego tofu (twardego)
  • 150 g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 200-250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 150 g cukinii
  • 300 g czerwonej papryki (mogą być też inne kolory)
  • 2 duże cebule (białe, lub czerwone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 10 g świeżej papryczki chili
  • 2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 20 g oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

  • Kmin rzymski upraż na suchej patelni przez chwilę
  • Posiekaj drobno czosnek, cebulę, papryczkę chili, dodaj wraz z olejem do kminu. Podsmaż ok 1 minutę, następnie duś pod przykryciem 2 minuty
  • Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ok 3 cm kawałki
  • Cukinię umyj, podkrój na 3 cm kawałki
  • Pomidory wyjmij z zalewy, pokrój w grubą kostkę (chyba, już są pokrojone)
  • Do przypraw na patelni wrzuć paprykę, cukinię, pomidory, zalewę z pomidorów, fasolę – duś ok 30 minut po przykryciem, od czasu do czasu mieszając
  • Dodaj pozostałe przyprawy, kukurydzę, oraz tofu – duś pod przykryciem ok 15 minut od czasu do czasu mieszając
Uwagi dodatkowe
Gulasz podawaj z dodatkiem ryżu, bądź pieczywa

Wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu-wersja na Thermomix z użyciem osłony noża miksującego

  • Wsyp kmin rzymski do naczynia miksującego, ustaw 2 min, 120 St, obroty 1
  • Dodaj posiekane czosnek, cebulę, papryczkę chili, oraz olej ustaw 5 sek, obroty 5
  • Zgarnij składniki na dno naczynia miksującego, ustaw 3 minuty, 120 St, obroty 1
  • Wyjmij składniki z naczynia,, załóż osłonę noża
  • Włóż składniki z powrotem do naczynia
  • Dodaj pokrojoną w 3 cm kawałki cukinię i paprykę, fasolę, pozostałe przyprawy. Ustaw 30 minut, 98 St, obroty wsteczne 0,5
  • Dodaj tofu i kukurydzę. Ustaw 15 minut, 98 St, obroty wsteczne, 1

Mam nadzieję, że wegański gulasz z cukinią, czerwoną fasolą i tofu przypadnie Ci do gustu. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę udostępnij go znajomym.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Wygląda mega smacznie taki gulasz 🙂 Bez mięsa też może smakować super 🙂5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności