Czytasz teraz
Piróg biłgorajski – pieczeń z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Piróg biłgorajski – pieczeń z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Kasia Potargana
Po kluskach śląskich prosto ze Śląska, dzisiaj będzie coś z kuchni wschodnich rejonów Polski. Piróg biłgorajski, to tradycyjne danie okolic Biłgoraja. Jednak połączenie kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, w różnych postaciach, popularne jest na całej ścianie wschodniej.
Przepis znalazłam na stronie Pieprzyć z Fantazją i od razu mnie zaciekawił. Bardzo lubię próbować tradycyjnych dań, a taki mix ziemniaków, twarogu i kaszy wydał mi się interesujący. W swoim pirogu dodałam trochę więcej twarogu, ponieważ kocham smak sera i chciałam, by był wyraźnie wyczuwalny. Dodałam też podsmażoną cebulkę. Wydawało mi się, że połączenie tych trzech składników może być trochę mdłe, a podsmażana cebulka nada potrawie więcej smaku.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas gotowania: 3 godz.
Mój przepis na:

Piróg biłgorajski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g kaszy gryczanej (suchej)
  • 1 kg sera białego (niemielonego)
  • 300 g śmietany 18%
  • 2 duże cebule
  • 150 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie
  • Gdy ziemniaki będą prawie miękkie odlej część wody tak, by zostało ok 2-3 wody nad ziemniakami
  • Zasyp ziemniaki suchą kaszą, przykryj i zostaw na wolnym ogniu ok 5 -10 minut, żeby ziemniaki "doszły", a kasza się zaparzyła
  • Odstaw garnek z ognia, utłucz kaszę z ziemniakami (nie wylewaj wody) i odstaw do ostygnięcia
  • Wstaw piekarnik, by się nagrzał do 180 st. C
  • Do ziemniaków i kaszy gryczanej dodaj pokruszony biały ser
  • Cebulę obierz, opłucz pokrój w kostkę, przesmaż na maśle, dodaj do wystudzonej masy
  • Dodaj śmietanę
  • Przypraw solą i pieprzem do smaku
  • Dokładnie wyrób masę, by dobrze połączyć składniki
  • Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wyłóż nań masę z kaszy, ziemniaków i sera
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 1,5 godziny
  • Sprawdź patyczkiem, czy upieczony – gotowe!
Uwagi dodatkowe
Porcja w przepisie jest tak duża, że nasza czteroosobowa rodzina, miała obiad na dwa dni. Jednego dnia podałam go okraszonego skwarkami z boczku z cebulką, drugiego – zrobiłam do niego sos grzybowy i powiem Ci, że z sosem grzybowym – rewelacja!

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z mojego przepisu, zrobisz zdjęcie piroga i prześlesz je do mnie. Na pewno je opublikuję na swoim FanPage.

Subscribe
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją

Bardzo się cieszę, że mogłam podsunąć pomysł 😍😘 Twój piróg wygląda mega apetycznie i te skwareczki 😍5 stars

Magda

Ciekawy pomysł na zapiekankę bezmięsną, myślę, że to połączenie składników może fajnie smakować 🙂

Słodko Słodka

Koniecznie muszę kiedyś zrobić 🙂

Pichceniomania

No i mnie masz! Jutro będzie na obiad. Uwielbiam takie smaki! Skojarzyło mi się z hreczniakami, ale tam nie ma ziemniaków z tego, co pamiętam. Dzięki za pyszną inspirację! 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

Piróg wygląda obłędnie!
Ale ja sama i nie chce mi się tego pichcić tylko dla mnie i zmniejszać porcji.
Tylko to tak kusi, jeszcze z sosem grzybowym, o matko…jaka pychota!5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
10
0
Napisz coś od Siebiex
()
x