Piróg biłgorajski
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 600 g kaszy gryczanej (suchej)
- 1 kg sera białego (niemielonego)
- 300 g śmietany 18%
- 2 duże cebule
- 150 g masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie
- Gdy ziemniaki będą prawie miękkie odlej część wody tak, by zostało ok 2-3 wody nad ziemniakami
- Zasyp ziemniaki suchą kaszą, przykryj i zostaw na wolnym ogniu ok 5 -10 minut, żeby ziemniaki "doszły", a kasza się zaparzyła
- Odstaw garnek z ognia, utłucz kaszę z ziemniakami (nie wylewaj wody) i odstaw do ostygnięcia
- Wstaw piekarnik, by się nagrzał do 180 st. C
- Do ziemniaków i kaszy gryczanej dodaj pokruszony biały ser
- Cebulę obierz, opłucz pokrój w kostkę, przesmaż na maśle, dodaj do wystudzonej masy
- Dodaj śmietanę
- Przypraw solą i pieprzem do smaku
- Dokładnie wyrób masę, by dobrze połączyć składniki
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wyłóż nań masę z kaszy, ziemniaków i sera
- Wstaw do piekarnika i piecz około 1,5 godziny
- Sprawdź patyczkiem, czy upieczony – gotowe!
Jeśli wykonasz przepis na: Piróg biłgorajski, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z mojego przepisu, zrobisz zdjęcie piroga i prześlesz je do mnie. Na pewno je opublikuję na swoim FanPage.