Piróg biłgorajski – pieczeń z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

24 kwietnia 2020
Po kluskach śląskich prosto ze Śląska, dzisiaj będzie coś z kuchni wschodnich rejonów Polski. Piróg biłgorajski, to tradycyjne danie okolic Biłgoraja. Jednak połączenie kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, w różnych postaciach, popularne jest na całej ścianie wschodniej.Przepis znalazłam na stronie Pieprzyć z Fantazją i od razu mnie zaciekawił. Bardzo lubię próbować tradycyjnych dań, a taki mix ziemniaków, twarogu i kaszy wydał mi się interesujący. W swoim pirogu dodałam trochę więcej twarogu, ponieważ kocham smak sera i chciałam, by był wyraźnie wyczuwalny. Dodałam też podsmażoną cebulkę. Wydawało mi się, że połączenie tych trzech składników może być trochę mdłe, a podsmażana cebulka nada potrawie więcej smaku.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas gotowania: 3 godz.
Piróg biłgorajski
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 600 g kaszy gryczanej (suchej)
- 1 kg sera białego (niemielonego)
- 300 g śmietany 18%
- 2 duże cebule
- 150 g masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie
- Gdy ziemniaki będą prawie miękkie odlej część wody tak, by zostało ok 2-3 wody nad ziemniakami
- Zasyp ziemniaki suchą kaszą, przykryj i zostaw na wolnym ogniu ok 5 -10 minut, żeby ziemniaki "doszły", a kasza się zaparzyła
- Odstaw garnek z ognia, utłucz kaszę z ziemniakami (nie wylewaj wody) i odstaw do ostygnięcia
- Wstaw piekarnik, by się nagrzał do 180 st. C
- Do ziemniaków i kaszy gryczanej dodaj pokruszony biały ser
- Cebulę obierz, opłucz pokrój w kostkę, przesmaż na maśle, dodaj do wystudzonej masy
- Dodaj śmietanę
- Przypraw solą i pieprzem do smaku
- Dokładnie wyrób masę, by dobrze połączyć składniki
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wyłóż nań masę z kaszy, ziemniaków i sera
- Wstaw do piekarnika i piecz około 1,5 godziny
- Sprawdź patyczkiem, czy upieczony – gotowe!
Uwagi dodatkowe
Porcja w przepisie jest tak duża, że nasza czteroosobowa rodzina, miała obiad na dwa dni. Jednego dnia podałam go okraszonego skwarkami z boczku z cebulką, drugiego – zrobiłam do niego sos grzybowy i powiem Ci, że z sosem grzybowym – rewelacja!
Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z mojego przepisu, zrobisz zdjęcie piroga i prześlesz je do mnie. Na pewno je opublikuję na swoim FanPage.
Tagi
0 Udostępnienia
Bardzo się cieszę, że mogłam podsunąć pomysł 😍😘 Twój piróg wygląda mega apetycznie i te skwareczki 😍
Jak piróg zobaczyłam u Ciebie, wiedziałam, że muszę go zrobić!
Ciekawy pomysł na zapiekankę bezmięsną, myślę, że to połączenie składników może fajnie smakować 🙂
Fajna sprawa. Spróbuj 🙂
Oj smakuje, smakuje….;)
Koniecznie muszę kiedyś zrobić 🙂
No i mnie masz! Jutro będzie na obiad. Uwielbiam takie smaki! Skojarzyło mi się z hreczniakami, ale tam nie ma ziemniaków z tego, co pamiętam. Dzięki za pyszną inspirację! 🙂
Do usług 🙂 ja też jestem fanką takich smaków
Piróg wygląda obłędnie!
Ale ja sama i nie chce mi się tego pichcić tylko dla mnie i zmniejszać porcji.
Tylko to tak kusi, jeszcze z sosem grzybowym, o matko…jaka pychota!
Dla Ciebie jednej, to rzeczywiście zbyt wiele zachodu. Może jak będziesz w Polsce wpadniesz do nas na piróg ? Zapraszamy 🙂