Przepis na mini pączki serowe

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Tłusty czwartek bez pączka nie mieści się w mojej wyobraźni. Ale szczerze mówiąc nie miałam dzisiaj ochoty wychodzić do cukierni, tym bardziej, że te pączki robione masowo na tłusty czwartek budzą moje niejakie obawy. Zrobiłam więc mini pączki serowe, składniki na które, mam zawsze w lodówce. I tym sposobem, bez ruszania się z domu, zapewniłam rodzinie wypełnienie pysznej tradycji.
Pączki są łatwe w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, w przeciwieństwie do tradycyjnych pączków. Są śliczne, leciutkie i takie "na raz", co budzi pewne zagrożenia, bo człowiek nigdy nie wie ile ich właściwie zjadł… Ale przecież tłusty czwartek jest po to, żeby sobie raz do roku pofolgować, prawda?

Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 50 min.
Mój przepis na:

Mini pączki serowe

Składniki:

  • 500 g sera sernikowego (ja kupuję taki w wiaderku, ale jak nie masz może być zwykły twaróg półtłusty)
  • 750 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 L oleju

Sposób wykonania:

  • Przesiej mąkę na stolnicę
  • Dodaj ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieć ciasto
  • Pod koniec zagniatania dodawaj stopniowo ocet
  • Gdy składniki dobrze się połączą tworząc gładką kulę, przesyp stolnicę mąką i na niej rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm
  • Aby otrzymać ładne, kształtne pączusie, wykrawaj z ciasta kółka przy użyciu kieliszka
  • Rozgrzej olej z dodanym spirytusem w garnku z grubym dnem
  • Smaż pączki na "wolnym" ogniu aż osiągną ciemno złoty kolor
  • Usmażone pączki serowe układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
  • Gdy pączki wystygną możesz posypać je cukrem pudrem przesianym przez sitko

Jeśli wykonasz przepis na: Mini pączki serowe, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także