Pstrąg z grilla na drewnie bukowym

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Takiego pstrąga jeszcze nie jedliście. Pstrąg z grilla na drewnie bukowym to po prostu niebo w gębie! Soczysty, rozpływający się w ustach, a do tego przepięknie pachnący bukowym drewnem. Grillowany, a jednocześnie podwędzany. Pycha!

Zostałam nim poczęstowana na imprezie z grillem w roli głównej i od razu się zakochałam. A muszę się Wam przyznać, że ryby (szczególnie słodkowodne), to nie jest to co tygrysy kochają najbardziej. Jednak smak i aromat tych pstrągów po prostu powala.

Pan domu – mistrz ceremonii – ma swój sekretny sposób na pstrąga i zgodził się nim z nami podzielić, za co jestem mu dozgonnie wdzięczna i zamierzam przepis wykorzystać na najbliższym grill-party w moim domu.

Sekrety tak pysznie przyrządzonych pstrągów są dwa: świeżość ryb i drewno bukowe.

Lista zakupów i innych zdobyczy:

  • kawałki bukowego drewna
  • węgiel do grilla
  • 4 świeże pstrągi
  • sól
  • cytryna

Przygotowanie:

  • namocz część drewna i zostaw na dobę
  • w grillu rozpal węgiel i suchą część bukowego drewna
  • 4 pstrągi wypatrosz i umyj
  • gdy grill się rozpali, ułóż na kratce grilla mokre drewno a na nim pstrągi
  • grilluj ryby przekładając je co jakiś czas z jednej na drugą stronę
  • jeśli masz pokrywę, do grilla, przykryj pstrągi pokrywą, aby dym się nie  rozpraszał i podwędzał ryby
  • grilluj, aż ryba przestanie być surowa, a skórka stanie się chrupiąca

Zgrillowanego pstrąga podawaj z cząstką cytryny do skropienia i solniczką dla osób, które jej potrzebują.

My zjedliśmy rybkę w towarzystwie frytek i pysznej surówki.

Porcja na 4 osoby

Czas przygotowania  2 godziny + 24 godziny

Smacznego

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także