Takiego pstrąga jeszcze nie jedliście. Pstrąg z grilla na drewnie bukowym to po prostu niebo w gębie! Soczysty, rozpływający się w ustach, a do tego przepięknie pachnący bukowym drewnem. Grillowany, a jednocześnie podwędzany. Pycha!
Zostałam nim poczęstowana na imprezie z grillem w roli głównej i od razu się zakochałam. A muszę się Wam przyznać, że ryby (szczególnie słodkowodne), to nie jest to co tygrysy kochają najbardziej. Jednak smak i aromat tych pstrągów po prostu powala.
Pan domu – mistrz ceremonii – ma swój sekretny sposób na pstrąga i zgodził się nim z nami podzielić, za co jestem mu dozgonnie wdzięczna i zamierzam przepis wykorzystać na najbliższym grill-party w moim domu.
Sekrety tak pysznie przyrządzonych pstrągów są dwa: świeżość ryb i drewno bukowe.
Lista zakupów i innych zdobyczy:
- kawałki bukowego drewna
- węgiel do grilla
- 4 świeże pstrągi
- sól
- cytryna
Przygotowanie:
- namocz część drewna i zostaw na dobę
- w grillu rozpal węgiel i suchą część bukowego drewna
- 4 pstrągi wypatrosz i umyj
- gdy grill się rozpali, ułóż na kratce grilla mokre drewno a na nim pstrągi
- grilluj ryby przekładając je co jakiś czas z jednej na drugą stronę
- jeśli masz pokrywę, do grilla, przykryj pstrągi pokrywą, aby dym się nie rozpraszał i podwędzał ryby
- grilluj, aż ryba przestanie być surowa, a skórka stanie się chrupiąca
Zgrillowanego pstrąga podawaj z cząstką cytryny do skropienia i solniczką dla osób, które jej potrzebują.
My zjedliśmy rybkę w towarzystwie frytek i pysznej surówki.
Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania 2 godziny + 24 godziny
Smacznego