Torcik Lenki z bitą śmietaną i borówkami

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Lenka, córka mojej przyjaciółki, uwielbia pomagać w kuchni. A od kiedy prowadzę blog wciąż wymyśla wraz z mamą nowe dania, a następnie je fotografuje i mi przesyła. Nie raz już umieszczałam tutaj produkcje dziewczyn śmiejąc się, że chyba muszę je uczynić współautorkami bloga. Na co mąż przyjaciółki dopowiada, że jego też bo dawno nie jadł zwykłych ziemniaków ze schabowym przez to blogowanie…  Ale myślę, że dzisiaj mój przyjaciel jest szczęśliwy, ponieważ tym razem powstały słodkości , czyli torcik autorstwa jego córeczki.

Lista zakupów:

Na biszkopt

  • Cukier 1 szklanka
  • Jajka 7 szt
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • Papier do pieczenia

Do nasączenia:

  • Czarna herbata
  • Ulubiony aromat to ciast kilkanaście kropli
  • Cukier 2 łyżeczki

Do przełożenia

  • Ulubiony drzem truskawkowy

Do dekoracji

  • Śmietanka tortowa 300 ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Cukier waniliowy 10 g
  • Śmietan-fix 1 op.
  • Barwnik spożywczy (niekoniecznie)
  • Borówki
  • Wiórki kokosowe

Wykonanie:

  • Nagrzać piekarnik do 180 st
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Oddzielić żółtka od białek
  • Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier
  • Dodać żółtka i mąkę delikatnie mieszając łyżką
  • Wylać ciasto na formę i piec 35-40 min.
  • Po upieczeniu odstawić ciasto, by ostygło
  • Przygotować herbatę do nasączenia biszkoptu: zaparzyć herbatę, posłodzić, dodać aromat- wystudzić
  • Wystudzone ciasto przekroić w poprzek i nasączyć obie połówki herbatą
  • Dolną warstwę posmarować dżemem (można położyć ulubione owoce)
  • Nałożyć górną połowę ciasta, górę cieniutko posmarować dżemem (nie będzie wsiąkała śmietana w biszkopt)
  • Z podanych składników ubić  śmietanę
  • Dekorować śmietaną, robiąc małe różyczki strzykawką do kremu
  • Przybrać borówkami
  • Posypać wiórkami kokosowymi

Czas przygotowania ok 60 min.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także