Zapiekanka z cukinią na wegetariański obiad

Kasia Potargana
A+A-
Reset

I znów powracam z vege przepisem. W końcu jak się mieszka z wegetarianką, nie może być inaczej. Zapiekanka z cukinią to wegetariański obiad, który może smakować także mięsożercom. Doskonale nadaje się też na kolację.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 pomidory
  • 1/4 kg sera Gouda
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • mieszanka ziół włoskich 2 łyżeczki

Wykonanie:

  • cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju do zeszklenia
  • paprykę wydrążamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w krążki
  • dodajemy paprykę do cebuli i razem chwilę smażymy
  • naczynie żaroodporne, smarujemy olejem
  • ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i połowę układamy w naczyniu
  • wykładamy paprykę i cebulę na ziemniaki
  • posypujemy delikatnie przyprawami
  • na paprykę kładziemy drugą część ziemniaków
  • pomidory myjemy, kroimy w plastry i układamy na ziemniakach
  • cukinie myjemy, kroimy w plastry i układamy na pomidorach
  • całość opruszamy przyprawami
  • nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • wstawiamy zapiekankę do piekarnika i pieczemy ok. 30 – 40 minut.
  • żółty ser ścieramy na tartce i posypujemy zapiekankę
  • pieczemy jeszcze 15-20 minut, czyli aż do zrumienienia sera

Porcja na 3-4 osoby

Wypróbujcie też przepis na: zapiekanka z kaszy jaglanej na blogu Magdy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także