Domowy pasztet – zdrowy składnik szkolnych kanapek

Kasia Potargana
0 komentarzy

Wczoraj galowe stroje, uśmiechy, ostatnie szaleństwo na podwórku bez widma nieodrobionych lekcji. Dzisiaj tornister, piórnik, zeszyty, książki i drugie śniadanie w pudełeczku śniadaniowym. I tak pomyślałam, że zaproponuję Wam domowy pasztet, bez chemii i niejasnych składników, wg. przepisu mojej przyjaciółki, Ilonki jako pyszny i zdrowy składnik szkolnych kanapek.

Lista zakupów:

  • brzuch wieprzowy 300 g
  • karczek wieprzowy 300 g
  • królik, lub indyk 300 g
  • 2 wątróbki z indyka
  • włoszczyzna 300 g
  • grzyby leśne, lub pieczarki 100 g
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia i  wysmarowania blachy, lub papier do pieczenia

Przygotowanie:

  • Mięsa (brzuch, karczek, królik, indyk) z obranymi warzywami podpiekamy w żaroodpornym naczyniu w piekarniku, tak by mięso odeszło od kości, lub podgotowujemy.

  • Kroimy w kostkę i podsmażamy cebulę na patelni, na małej ilości oleju. Dodajemy wątróbki z indyka i lekko je podsmażamy.
  • Wszystkie składniki mielimy przez maszynkę wraz z grzybami (grzyby leśne wcześniej namaczamy).

  • Dodajemy surowe jajka.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem.
  • Wykładamy przygotowaną masę mięsną na blachę.

  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny, najpierw z podgrzewaniem od dołu, a pod koniec włączamy pieczenie odgórne
  • Czy pasztet się upiekł sprawdzamy patyczkiem. Pasztet jest upieczony, gdy po wyjęciu z pasztetu patyczek jest czysty.

Smacznego

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności