Grzyby marynowane
Składniki:
- 1 kg grzybów (np. podgrzybków)
- 400 ml wody
- 50 ml octu (10%)
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 9 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
Sposób wykonania:
- Obierz i opłucz grzyby, a następnie większe sztuki pokrój na kawałki
- Zagotuj wodę z solą. Do wrzącej wody wrzuć grzyby i gotuj ok 5 min
- Odcedź grzyby i przelej zimną wodą, a następnie luźno ułóż w wyparzonych słoiczkach
- Zagotuj wodę z octem, cukrem, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.
- Tak przygotowaną zalewą zalej grzyby, by płyn je dokładnie przykrywał.
- Zaraz po zalaniu danego słoiczka, mocno go zakręć i postaw do góry dnem (uwaga słoiczki będą parzyć. używaj rękawic kuchennych).
Jeśli wykonasz przepis na: Grzyby marynowane, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Tak przygotowane grzyby marynowane będą stanowiły doskonały dodatek do wędlin i serów. Świetnie sprawdzą się też jako samodzielna przystawka.