Grzyby marynowane
Składniki:
- 1 kg grzybów (np. podgrzybków)
- 400 ml wody
- 50 ml octu (10%)
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 9 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
Sposób wykonania:
- Obierz i opłucz grzyby, a następnie większe sztuki pokrój na kawałki
- Zagotuj wodę z solą. Do wrzącej wody wrzuć grzyby i gotuj ok 5 min
- Odcedź grzyby i przelej zimną wodą, a następnie luźno ułóż w wyparzonych słoiczkach
- Zagotuj wodę z octem, cukrem, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.
- Tak przygotowaną zalewą zalej grzyby, by płyn je dokładnie przykrywał.
- Zaraz po zalaniu danego słoiczka, mocno go zakręć i postaw do góry dnem (uwaga słoiczki będą parzyć. używaj rękawic kuchennych).
Jeśli wykonasz przepis na: Grzyby marynowane, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Tak przygotowane grzyby marynowane będą stanowiły doskonały dodatek do wędlin i serów. Świetnie sprawdzą się też jako samodzielna przystawka.