Jak obiecałam, dzisiaj ciasteczka ze śliwkami z szabru, jak to opisał Karol z kosapopatelni.pl. Bardzo proste w wykonaniu poduszeczki z ciasta francuskiego ze śliwkami dla opornych, czyli osób, którym w kuchni najlepiej wychodzi przygotowanie herbaty z torebki, a szczytem kulinarnych dokonań jest usmażenie jajecznicy.
Opowiadałam Wam w poniedziałek jak trafiłyśmy do opuszczonego sadu i przywiozłyśmy z niego do domu tony owoców. Z większości zrobiłyśmy dżemy, ale część przeznaczyłyśmy na ciasta i ciastka. Bo jeszcze Wam nie pisałam chyba, że moja rodzinka, to rodzinka łasuchów. A szczególnie niektórzy jej członkowie dość stanowczo i obcesowo domagają się się ciastek i ciasteczek. A właściwie jeden jej członek, którego bardzo kochamy i chcemy by był szczęśliwy.
Właśnie dla tej osoby moja starsza córka, która nie jest mistrzynią kuchni (w przeciwieństwie do młodszej), postanowiła się poświęcić i upiec ciasteczka, mimo braku talentu cukierniczego – jak sama twierdzi. Pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami, przyprawione szczyptą miłości, świetnie się nadają jako dodatek do popołudniowej herbatki i ploteczek.
Lista zakupów:
- 0,5-0,7 kg śliwek
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 1 szklanka cukru brązowego lub białego
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Obierz śliwki z pestek i przekrój na pół.
- Rozwiń ciasto francuskie.
- Oddziel żółtko od białka i posmaruj żółtkiem ciasto.
- W równych odstępach na cieście poukładaj przygotowane wcześniej połówki śliwek.
- Przekrój ciasto tak, by powstały prostokąty bądź kwadraty ze śliwką na środku.
- Posyp ciasteczka cukrem. Możesz też polać je miodem dla smaku.
- Do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni włóż blachę na 15-20 min
Gotowe
Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania: ok 1 godz.
Czas pieczenia: jedna partia ok. 15 min.
Smacznego