Pyzy z mięsem
Składniki:
Na farsz
- 400 g surowego mięsa (ja używam wołowiny, ponieważ ma "ostrzejszy" smak, ale wieprzowina jak najbardziej pasuje, grunt, żeby była lekko przerośnięta tłuszczem, wtedy farsz nie będzie suchy)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
Na ciasto
- 500 g surowych ziemniaków
- 250 g gotowanych ziemniaków (obranych)
- 250 g mąki pszennej (ale przygotuj więcej, gdyż ilość mąki zależy też od wodnistości ziemniaków)
- 1 łyżka soli
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Przygotowanie farszu
- W garnku zagotuj ok 2 litry wody
- Mięso umyj i włóż do wrzątku ( w ten sposób szybko zetnie się białko na wierzchu i nie będą wypływały z mięsa soki, co uczyni je smaczniejszym) – gotuj do miękkości
- Ugotowane mięso zmiel, przypraw solą i pieprzem do smaku
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa – wymieszaj
- Jeśli farsz wydaje Ci się suchy (mój jest, ponieważ używam chudego mięsa), możesz dodać kilka łyżek wody z gotowania mięsa (i masz wersję fit)
Przygotowanie klusek
- Surowe ziemniaki zetrzyj na drobnej tartce, by powstała papka, a następnie przeciśnij je w czystej ściereczce tak, by odcisnąć z nich wodę
- Powstałą masę wyłóż na obsypaną mąką stolnicę
- Gotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę (albo zmiel) i dodaj do surowych
- Dodaj szklankę mąki
- W powstałym "kopcu" zrób dołek i wbij do niego jajko
- W dużym garnku wstaw wodę z łyżką soli, żeby się gotowała
- Połącz składniki nożem i szybko zagnieć ciasto (jeśli klei się do rąk, obsyp dłonie mąką)
- Uformuj kulę odłóż na dobrze opruszone mąką miejsce
- Z kuli odkrój kawałek wielkości 2 dłoni, uformuj z niego wałek i pokrój go na mniejsze części – wielkości śliwki
- Z powstałych kawałków formuj kule, rozpłaszczaj je w dłoni na placek, nakładaj farsz i zamykaj szczelnie sklejając. Ja dodatkowo każdą kulkę obtaczam w mące, żeby nie kleiła się do rąk i do stolnicy
- Włóż kluski do wrzątku. Gdy wypłyną gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
- Podawaj gorące.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
A dlaczego „obżartuchy”? – spróbuj ich zjeść więcej, to się przekonasz 😉
Ja baaardzo lubię pyzy ( i to najlepiej z boczkiem albo bułka tartą), ale bardzo rzadko je jem, bo są tłuściutkie!
Ha ha jeśli ktoś dba o linię, to nie są wskazane 😉 Dziękuję za twój komentarz. Pozdrawiam serdecznie.
Aaa uwielbiam! Nie jadłem chyba ze dwa lata. Czym prędzej zaległości muszę nadrobić! 🙂
Ha ha, działaj! A jak zrobisz pochwal się jak wyszły. Mnie już ślinka leci….;) Pozdrawiam cieplutko
Lubię takie kluchy,ale zawsze mnie przeraża ich robienie i bałagan w mojej małej kuchni ;-)Pysznie u Ciebie 🙂
Przyznam szczerze, że pyzów nie jadłam całe wieki i narobiłaś mi takiej ochoty, że chyba będę musiała w najbliższym czasie zrobić. Trochę pracochłonne danie, ale jest pyszne!
Ja popatrzę i się poślinię.
Pyzy uwielbiam, ale są takie tuczące.
Dlaczego wszystko co dobre jest tuczące?????
No niestety to prawda 🙂 To przyroda o nas tak zadbała, żebyśmy chętnie jedli to co daje energię i gromadzi się jako zapas na gorsze czasy..;)
No tak moje Panie, dobre ale tuczace. Znalazlam przy okazji poszukiwania “miejsca “4 slownie cztery pyzy Zamrozone od prawiekow!! Zamrazarka 5 polkowa.
Podzielilam, oddzielnie zapakowalam i…..RAZ W TYGODNIU odmrazalam po jednej pyzuni.
Wcielam z buraczkami- odgrzane na maselku. Rozgrzeszylam sie bo obzarstwem tego nie moge nazwac. Warto powtorzyc i chyba tak zrobie.
He ha, dobry patent! Myślę, że jak podchodzimy z umiarem, to można wszystko, nawet pyzy raz na jakiś czas 🙂
Pozdrawiam serdecznie