• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Tradycyjne pyzy z mięsem – czyli kluchy obżartuchy

Kasia Potargana 21 stycznia 2020
Kasia Potargana 21 stycznia 2020
A+A-
Reset
4,6K
Tradycyjne pyzy z mięsem to prawdziwe "kluchy obżartuchy" są pyszne i syte. Jednak wymagają trochę pracy. Warto więc na nie zaplanować więcej czasu. Szczerze mówiąc nawet sporo czasu. Mamy za to pewność, że jemy kluchy bez konserwantów i przypraw smakopodobnych i niepotrzebnych barwników. W ich smaku wyczuwalna jest nuta surowych ziemniaków dodanych do ciasta, tak charakterystyczna dla pyz, a której w pyzach ze sklepu, a nawet z restauracji – nie znajdziesz.
Jednak czas na przygotowanie pyz nie musi być stracony. Nie traktuj go jako zmarnowane pół dnia w kuchni. Spróbuj zaprosić do lepienia klusek członków rodziny. Może to być okazja do fajnych rozmów i wspólnego działania. U nas często robimy tego typu prace zespołowo. Jest coś magicznie łączącego w takiej wspólnej pracy. Czasem rozmawiamy więcej, czasem mniej. Ale jest okazja, by w tym zabieganym świecie się zatrzymać, skupić, porozmawiać.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 godziny godz.
Czas gotowania: 15 min. min.
Czas całkowity: 5 godziny godz. 15 min. min.
Mój przepis na:

Pyzy z mięsem

Składniki:

Na farsz

  • 400 g surowego mięsa (ja używam wołowiny, ponieważ ma "ostrzejszy" smak, ale wieprzowina jak najbardziej pasuje, grunt, żeby była lekko przerośnięta tłuszczem, wtedy farsz nie będzie suchy)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

Na ciasto

  • 500 g surowych ziemniaków
  • 250 g gotowanych ziemniaków (obranych)
  • 250 g mąki pszennej (ale przygotuj więcej, gdyż ilość mąki zależy też od wodnistości ziemniaków)
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

Przygotowanie farszu

  • W garnku zagotuj ok 2 litry wody
  • Mięso umyj i włóż do wrzątku ( w ten sposób szybko zetnie się białko na wierzchu i nie będą wypływały z mięsa soki, co uczyni je smaczniejszym) – gotuj do miękkości
  • Ugotowane mięso zmiel, przypraw solą i pieprzem do smaku
  • Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa – wymieszaj
  • Jeśli farsz wydaje Ci się suchy (mój jest, ponieważ używam chudego mięsa), możesz dodać kilka łyżek wody z gotowania mięsa (i masz wersję fit)

Przygotowanie klusek

  • Surowe ziemniaki zetrzyj na drobnej tartce, by powstała papka, a następnie przeciśnij je w czystej ściereczce tak, by odcisnąć z nich wodę
  • Powstałą masę wyłóż na obsypaną mąką stolnicę
  • Gotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę (albo zmiel) i dodaj do surowych
  • Dodaj szklankę mąki
  • W powstałym "kopcu" zrób dołek i wbij do niego jajko
  • W dużym garnku wstaw wodę z łyżką soli, żeby się gotowała
  • Połącz składniki nożem i szybko zagnieć ciasto (jeśli klei się do rąk, obsyp dłonie mąką)
  • Uformuj kulę odłóż na dobrze opruszone mąką miejsce
  • Z kuli odkrój kawałek wielkości 2 dłoni, uformuj z niego wałek i pokrój go na mniejsze części – wielkości śliwki
  • Z powstałych kawałków formuj kule, rozpłaszczaj je w dłoni na placek, nakładaj farsz i zamykaj szczelnie sklejając. Ja dodatkowo każdą kulkę obtaczam w mące, żeby nie kleiła się do rąk i do stolnicy
  • Włóż kluski do wrzątku. Gdy wypłyną gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
  • Podawaj gorące.
Kluski możesz polać bułką tartą zrumienioną na maśle, lub tak jak ja cebulką podsmażoną na złoty kolor na odrobinie oleju. Tradycyjne pyzy polewa się cebulą ze skwarkami, ale dla mnie to już za dużo tłuszczu.  Pyzy pysznie smakują w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, lub surówki z czerwonej kapusty.
 

Jeśli wykonasz przepis na: Pyzy z mięsem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

A dlaczego „obżartuchy”? – spróbuj ich zjeść więcej, to się przekonasz 😉



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google. Pomożesz również polecając tekst znajomym lub stawiając mi wirtualną kawkę. Dziękuję.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Ogród bez stresu – rośliny, które przetrwają Twoje wakacje

  • Dieta i prowadzenie trenera przez internet – jak skutecznie osiągnąć cele zdrowotne i sylwetkowe bez wychodzenia z domu?

  • Usuwanie rozstępów w Szczecinie – jak odzyskać gładką skórę bez skalpela?

  • Czasem wystarczy jedno „nie”, by poczuć cały ciężar lęku przed odrzuceniem.

  • Jak chronić psa przed upałami? Praktyczny poradnik na lato

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz