Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą
Składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych (ja wykorzystałam wątróbki indycze)
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki oleju (do smażenia)
- pieprz czarny (do smaku)
- sól (do smaku)
Sposób wykonania:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki
- Wrzuciłam cebulę na podlaną oliwą patelnię i lekko podsmażyłam
- Dodałam jabłko obrane, wypestkowane i pokrojone w grubą kostkę
- Razem podsmażałam do uzyskania szklistej, złocistej cebuli
- Zdjęłam cebulę i jabłko z patelni na chwilę
- Wątróbki umyłam, opruszyłam mąką i pieprzem, a następnie podsmażyłam na dużym ogniu, by się ścięły z na wierzchu (nie tracą wtedy soków)
- Dodałam cebulę i jabłko
- Razem smażyłam na średnim ogniu. Dla mojej rodziny krócej, dla mnie dłużej – ponieważ nie lubię krwistej wątróbki.
- Po usmażeniu posoliłam wątróbkę (wątróbka solona wcześniej robi się twarda)
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Osobiście bardzo lubię wątróbkę i często ją robię.
Znam osoby, które jej nie cierpią, ale to dlatego, że nie potrafią jej dobrze zrobić, albo zostały poczęstowane przez kogoś. Zawsze solimy na końcu, po usmażeniu, wtedy jest miękka. Ja też nie jadam krwistej wątróbki, ale dodaje właśnie jabłko, cebulkę i danie jest pyszne. Ja robię dokładnie tak jak Ty 🙂
Dziękuję Irenko za twój komentarz. Ja wątróbkę z jabłkiem robiłam pierwszy raz, ale nie ostatni. Szkoda, że wcześniej Cię nie spytałam jak się ją robi 😉
Mniam, wątróbka jest naprawdę pyszna 🙂
to prawda!
Mniam! Uwielbiam wątróbkę, zwłaszcza podaną w taki sposób! Z jabłkiem i cebulką najlepsza!
Ja jak wiesz, robiłąm ją po raz pierwszy, ale zgadzam się z Przedmówcą 😉
Kasiu Kochana uwielbiam takie wątróbki, ale mi smaka narobiłaś 🙂 obowiązkowo z jabłkiem jest pyszna.
A twój Młody też lubi? Bo dzieciaki to chyba nie bardzo?