Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą
Składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych (ja wykorzystałam wątróbki indycze)
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki oleju (do smażenia)
- pieprz czarny (do smaku)
- sól (do smaku)
Sposób wykonania:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki
- Wrzuciłam cebulę na podlaną oliwą patelnię i lekko podsmażyłam
- Dodałam jabłko obrane, wypestkowane i pokrojone w grubą kostkę
- Razem podsmażałam do uzyskania szklistej, złocistej cebuli
- Zdjęłam cebulę i jabłko z patelni na chwilę
- Wątróbki umyłam, opruszyłam mąką i pieprzem, a następnie podsmażyłam na dużym ogniu, by się ścięły z na wierzchu (nie tracą wtedy soków)
- Dodałam cebulę i jabłko
- Razem smażyłam na średnim ogniu. Dla mojej rodziny krócej, dla mnie dłużej – ponieważ nie lubię krwistej wątróbki.
- Po usmażeniu posoliłam wątróbkę (wątróbka solona wcześniej robi się twarda)
Jeśli wykonasz przepis na: Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255