Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą

28 października 2020
Zazwyczaj robiłam wątróbki drobiowe z samą cebulą. Jednakże tym razem postanowiłam nieco je urozmaicić i przyrządzić z dodatkiem jabłka. Gdzieś słyszałam, że to pysznie smakuje. Postanowiłam spróbować. I powiem, że dla mnie to strzał w dziesiątkę.Wątróbki są delikatne i soczyste, wręcz rozpływają się w ustach.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 55 min.
Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą
Składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych (ja wykorzystałam wątróbki indycze)
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki oleju (do smażenia)
- pieprz czarny (do smaku)
- sól (do smaku)
Sposób wykonania:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki
- Wrzuciłam cebulę na podlaną oliwą patelnię i lekko podsmażyłam
- Dodałam jabłko obrane, wypestkowane i pokrojone w grubą kostkę
- Razem podsmażałam do uzyskania szklistej, złocistej cebuli
- Zdjęłam cebulę i jabłko z patelni na chwilę
- Wątróbki umyłam, opruszyłam mąką i pieprzem, a następnie podsmażyłam na dużym ogniu, by się ścięły z na wierzchu (nie tracą wtedy soków)
- Dodałam cebulę i jabłko
- Razem smażyłam na średnim ogniu. Dla mojej rodziny krócej, dla mnie dłużej – ponieważ nie lubię krwistej wątróbki.
- Po usmażeniu posoliłam wątróbkę (wątróbka solona wcześniej robi się twarda)
Uwagi dodatkowe
Tak przyrządzona wątróbka świetnie smakuje z kaszą, lub ziemniakami, oraz buraczkami podsmażanymi, surówką z czerwonej kapusty, albo z kapusty kiszonej.
1 Udostępnienia
Osobiście bardzo lubię wątróbkę i często ją robię.
Znam osoby, które jej nie cierpią, ale to dlatego, że nie potrafią jej dobrze zrobić, albo zostały poczęstowane przez kogoś. Zawsze solimy na końcu, po usmażeniu, wtedy jest miękka. Ja też nie jadam krwistej wątróbki, ale dodaje właśnie jabłko, cebulkę i danie jest pyszne. Ja robię dokładnie tak jak Ty 🙂
Dziękuję Irenko za twój komentarz. Ja wątróbkę z jabłkiem robiłam pierwszy raz, ale nie ostatni. Szkoda, że wcześniej Cię nie spytałam jak się ją robi 😉
Mniam, wątróbka jest naprawdę pyszna 🙂
to prawda!
Mniam! Uwielbiam wątróbkę, zwłaszcza podaną w taki sposób! Z jabłkiem i cebulką najlepsza!
Ja jak wiesz, robiłąm ją po raz pierwszy, ale zgadzam się z Przedmówcą 😉
Kasiu Kochana uwielbiam takie wątróbki, ale mi smaka narobiłaś 🙂 obowiązkowo z jabłkiem jest pyszna.
A twój Młody też lubi? Bo dzieciaki to chyba nie bardzo?