Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Zazwyczaj robiłam wątróbki drobiowe z samą cebulą. Jednakże tym razem postanowiłam nieco je urozmaicić i przyrządzić z dodatkiem jabłka. Gdzieś słyszałam, że to pysznie smakuje. Postanowiłam spróbować. I powiem, że dla mnie to strzał w dziesiątkę.
Wątróbki są delikatne i soczyste, wręcz rozpływają się w ustach.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 55 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych (ja wykorzystałam wątróbki indycze)
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki oleju (do smażenia)
  • pieprz czarny (do smaku)
  • sól (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki
  • Wrzuciłam cebulę na podlaną oliwą patelnię i lekko podsmażyłam
  • Dodałam jabłko obrane, wypestkowane i pokrojone w grubą kostkę
  • Razem podsmażałam do uzyskania szklistej, złocistej cebuli
  • Zdjęłam cebulę i jabłko z patelni na chwilę
  • Wątróbki umyłam, opruszyłam mąką i pieprzem, a następnie podsmażyłam na dużym ogniu, by się ścięły z na wierzchu (nie tracą wtedy soków)
  • Dodałam cebulę i jabłko
  • Razem smażyłam na średnim ogniu. Dla mojej rodziny krócej, dla mnie dłużej – ponieważ nie lubię krwistej wątróbki.
  • Po usmażeniu posoliłam wątróbkę (wątróbka solona wcześniej robi się twarda)
Tak przyrządzona wątróbka świetnie smakuje z kaszą, lub ziemniakami, oraz buraczkami podsmażanymi, surówką z czerwonej kapusty, albo z kapusty kiszonej

Jeśli wykonasz przepis na: Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

Osobiście bardzo lubię wątróbkę i często ją robię.
Znam osoby, które jej nie cierpią, ale to dlatego, że nie potrafią jej dobrze zrobić, albo zostały poczęstowane przez kogoś. Zawsze solimy na końcu, po usmażeniu, wtedy jest miękka. Ja też nie jadam krwistej wątróbki, ale dodaje właśnie jabłko, cebulkę i danie jest pyszne. Ja robię dokładnie tak jak Ty 🙂5 stars

Pełnia Smaków

Mniam, wątróbka jest naprawdę pyszna 🙂

TwojaRównowaga.PL

Mniam! Uwielbiam wątróbkę, zwłaszcza podaną w taki sposób! Z jabłkiem i cebulką najlepsza!

Słodko Słodka

Kasiu Kochana uwielbiam takie wątróbki, ale mi smaka narobiłaś 🙂 obowiązkowo z jabłkiem jest pyszna.

Zobacz także