Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą
Składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych (ja wykorzystałam wątróbki indycze)
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki oleju (do smażenia)
- pieprz czarny (do smaku)
- sól (do smaku)
Sposób wykonania:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki
- Wrzuciłam cebulę na podlaną oliwą patelnię i lekko podsmażyłam
- Dodałam jabłko obrane, wypestkowane i pokrojone w grubą kostkę
- Razem podsmażałam do uzyskania szklistej, złocistej cebuli
- Zdjęłam cebulę i jabłko z patelni na chwilę
- Wątróbki umyłam, opruszyłam mąką i pieprzem, a następnie podsmażyłam na dużym ogniu, by się ścięły z na wierzchu (nie tracą wtedy soków)
- Dodałam cebulę i jabłko
- Razem smażyłam na średnim ogniu. Dla mojej rodziny krócej, dla mnie dłużej – ponieważ nie lubię krwistej wątróbki.
- Po usmażeniu posoliłam wątróbkę (wątróbka solona wcześniej robi się twarda)
Jeśli wykonasz przepis na: Wątróbki drobiowe z jabłkiem i cebulą, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!